نقش بازتوانبخشی در بیماران شدید کلیوی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هفتمین همایش سالیانه دانشگاه علوم پزشکی سمنان
  • کد COI اختصاصی: CSUMSMED07_236
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 200
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امین متحدی

کمیته تحقیقات دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان، ایران

مبینا متحدی

کمیته تحقیقات دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه،کرمانشاه، ایران

چکیده

مقدمه و هدف: تعداد بیماران مبتلا به بیماری های کلیوی مزمن (CKD) و بیماران کلیوی مرحله انتهایی (ESRD) در سراسر جهانبه طور قابل توجهی در حال افزایش است شیوع و بروز بالای آن به یک چالش جهانی تبدیل شده است . بروز CKD با افزایش سنافزایش می یابد و تقریبا نیمی از افراد مسن از این وضعیت رنج می برند و باعث محدودیت های عملکردی، ناتوانی شدید و کیفیت پایینزندگی بیماران می شود که نیاز به راهبردهای توانبخشی مناسب دارد.به همین سبب مطالعه ما به با هدف تعیین نقش بازتوانبخشی دربیماران شدید کلیوی طراحی شده است.مواد و روش ها : در پژوهش حاضر از نوع مروری (narrative review) با استفاده از جستجوی کلید واژه های تخصصیRehabilitation, kidney disease ، ESRD ، CKD در پایگاه های اطلاعاتی PubMed ، Scopus ، Web of science ، scholarاز ۲۰۱۷ الی ۲۰ دسامبر ۲۰۲۱ انجام شد؛ درمجموع از تعداد ۵۹ مقاله به دست آمده که با توجه به معیارهای ورود و خروج تعداد ۸مقاله، مورد مرور نهایی قرار گرفت و اطلاعات مورد نظر جهت دستیابی به اهداف پژوهش مورد واکاوی قرار گرفت.یافته ها : استراتژی های توانبخشی از جمله تمرینات ورزشی می تواند مزایای مهمی در بهبود عملکرد قلب،افزایش کیفیت زندگی،بهبودعملکرد عضلات، افزایش مقاومت بیماران همودیالیزی شود. تمرینات ورزشی باید شامل فعالیت های هوازی، مقاومتی و انعطاف پذیریباشد. تمرینات باید حداقل ۳۰ دقیقه با شدت متوسط د ر ۵ روز در هفته انجام شود. فعالیت بدنی این پتانسیل را دارد که بر عملکرد وکیفیت زندگی همه بیماران CKD تاثیر مثبت بگذارد . بر طبق شواهد خطر مرگ و میر در میان افراد مبتلا به بیماری مزمن کلیه کهورزش های منظم انجام م یدادند در مقایسه با افرادی که فعالیت بدنی ضعیفی داشتند، ۲۵ درصد کمتر بود.نتیجه گیری: توانبخشی در کاهش بار ناتوانی و افزایش فعالیت و مشارکت افراد ناتوان موثر و کارآمد است. استراتژی های ورزشیهدف محور باید در افراد CKD و ESRD با توجه به شرایط بالینی و اختلالات عملکردی ارائه شود تا ناتوانی و هزینه های اجتماعیمرتبط را کاهش دهد.

کلیدواژه ها

بیماری مزمن کلیوی، بازتوانبخشی، بیماری مرحله آخر کلیه، CKD, ESRD, kidney disease, Rehabilitation

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.