ارزیابی ویژگی های فیزیکی شیمیایی و ضدمیکروبی نانولیپوزوم حاوی اسانس کاکوتی کوهی (Ziziphora clinopodioides)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله تحقیقات مهندسی صنایع غذایی، دوره: 19، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_FOODER-19-1_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 239
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسعود نجف نجفی

گروه صنایع غذایی- مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی

علی محمدی ثانی

گروه صنایع غذایی، دانشگاه آزاداسلامی قوچان

چکیده

درون پوشانی اسانس های خوراکی در نانولیپوزوم ها، روشی موثر برای محافظت از تخریب آنها در مقابل نور، اکسیژن و عوامل شیمیایی است. در این مطالعه، نانولیپوزوم های حاوی اسانس کاکوتی کوهی با غلظت های مختلف لستین-کلسترول (۳۰-۳۰، ۴۰-۲۰، ۵۰-۱۰ و ۶۰-۰ میلی گرم) با استفاده از روش هیدراتاسیون لایه نازک-امواج فراصوت تهیه شد. از روش اسپکتروسکوپی GC-Mass برای مطالعه ترکیب های تشکیل دهنده اسانس استفاده شد. نتایج نشان داد که پولگون (۰۵/۴۹%) عمده ترین ترکیب اسانس است. اندازه ذرات، شاخص پراکندگی، پتانسیل زتا و کارایی سیستم درون پوشانی برای تعیین ویژگی های فیزیکی ارزیابی شد. فعالیت ضدباکتریایی نانولیپوزوم ها بر علیه باکتری اشریشیا کلی O۱۵۷H:۷ با استفاده از روش انتشار در آگار به کمک دیسک بررسی و حداقل غلظت بازدارندگی رشد (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) تعیین شد. اندازه ذرات و شاخص پراکندگی به ترتیب در محدوده ۶/۸۸-۹۷/۱۲۱ نانومتر و ۱۱۴/۰-۱۶۹/۰ قرار داشتند. نتایج بررسی ها نشان می دهد استفاده از بالاترین غلظت کلسترول برای آماده سازی نانولیپوزوم های حاوی اسانس موجب افزایش اندازه و شاخص پراکندگی شده ولی کارایی درون پوشانی را کاهش داده است. معلوم شد غلظت کلسترول تاثیر معنی داری بر پتانسیل زتا ندارد و فقط نمونه حاوی ۳۰ میلی گرم کلسترول، پتانسیل زتای بیشتری دارد. MIC و MBC نانولیپوزوم فاقد کلسترول حاوی اسانس به ترتیب ۱۴ و ۱۴ و نمونه کنترل (اسانس) ۱۵ و ۳۰ میکروگرم بر میلی لیتر بود که با افزایش میزان کلسترول در نمونه ها از شدت ویژگی ضدمیکروبی نانولیپوزوم ها کاسته شد. نتایج این مطالعه نشان می دهد نانولیپوزوم می تواند حامل مناسبی برای اسانس کاکوتی کوهی به منظور کنترل رشد اشریشیا کلی باشد.

کلیدواژه ها

اسانس خوراکی, اشریشیا کلی, پولگون, درونپوشانی, کلسترول, لستین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.