مطالعه تاثیر محتوای رطوبتی بر ویژگی های فیزیکی و شیمیایی دانه آفتابگردان آجیلی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله تحقیقات مهندسی صنایع غذایی، دوره: 19، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_FOODER-19-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 294
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لاله مهریار

دکتری تکنولوژی مواد غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه اورمیه

مرتضی اسلامی

کارشناس ارشد علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان (دانش آموخته مقطع کارشناسی علوم و صنایع غذایی موسسه آموزش عالی صبا)

محسن اسمعیلی

گروه علوم و صنایع غذایی دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

هادی بهرامی

کارشناس ارشد آزمایشگاه، موسسه آموزش عالی صبا

چکیده

مطالعه ویژگی های فیزیکوشیمیایی و مکانیکی دانه آفتابگردان به منظور طراحی تجهیزات کنترل، حمل ونقل، پردازش و ذخیره کردن آن ضروری است. در این مطالعه، ویژگی های فیزیکوشیمیایی و مکانیکی چهار توده دانه آفتابگردان آجیلی ارزیابی شده است. برخی از این ویژگی های فیزیکوشیمیایی و مکانیکی ارزیابی شده عبارت اند از: مقدار خاکستر کل، چربی، املاح معدنی، میانگین ابعاد دانه (طول، عرض، ضخامت، قطر)، ضریب کرویت، سطح مقطع دانه ها، حجم دانه، وزن هزار دانه، زاویه نشست، تخلخل، چگالی حقیقی و ظاهری، درصد مغز و پوسته، ضریب اصطکاک سطح و آزمون فشاری محوری. نتایج بررسی ها نشان داد که بیشترین میزان چربی (۴۸ درصد) و پتاسیم (۷۶.۶۳۹ میلی­گرم بر کیلوگرم) مربوط به نمونه ۳ (قلمی ابرق) و بیشترین مقدار خاکستر (۳.۸۳ درصد) و سدیم (۲۵.۳۱۸ میلی­گرم بر کیلوگرم) مربوط به نمونه ۴ (پسته ای ابرق) است. خواص فیزیکی دانه های آفتابگردان در پنج سطح رطوبتی ۴ تا ۳۲ درصد (بر مبنای وزن خشک) نیز ارزیابی شد و این نتیجه به دست آمد که با افزایش مقدار رطوبت، ویژگی هایی مانند میانگین ابعاد (طول، عرض، ضخامت)، ضریب کرویت، میانگین هندسی و حسابی قطر، سطح مقطع، حجم، وزن هزار دانه، زاویه نشست، تخلخل و چگالی حقیقی افزایش پیدا می کند، اما چگالی ظاهری کاهش می یابد. ضریب ثابت اصطکاک دانه های آفتابگردان در چهار سطح شیشه، نئوپان، گالوانیزه و آلومینیم با افزایش مقدار رطوبت افزایش نشان می دهد. بیشترین افزایش ضریب اصطکاک استاتیکی با افزایش رطوبت از ۴ به ۳۲ درصد در نمونه شماره ۳ و سطح آلومینیوم و کمترین افزایش در نمونه شماره ۱ و سطح شیشه دیده شده است. بر اساس نتایج آزمون فشاری محوری، نیروی بارگذاری عمودی بیشتر از نیروی بارگذاری افقی است و در تمامی نمونه ها در اثر افزایش مقدار رطوبت، نیروی بارگذاری عمودی و افقی کل کاهش یافته است.

کلیدواژه ها

آجیل و دانه های خوراکی, خواص بیوفیزیکی, ویژگی های کیفی, ویژگی های مکانیکی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.