شناسایی مولکولی و ریخت شناسی دو گونه از کنه های خانواده Pachylaelapidae Berlese (Acari: Mesostigmata) در استان گیلان

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: نامه انجمن حشره شناسی ایران، دوره: 38، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JESI-38-1_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 119
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا حسینی

گروه گیاهپزشکی ، داتشکده ی علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت ، ایران

سمانه مجاهد

گروه گیاهپزشکی، دانشکده ی علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

جلیل حاجی زاده

گروه گیاه پزشکی، دانشکده ی علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

علی احدیت

گروه حشره شناسی کشاورزی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران

چکیده

کنه­های خانواده­Berlese, ۱۹۱۳  Pachylaelapidae کنه­هایی شکارگر با زندگی آزاد هستند و از بندپایان و نماتودهای خاک­زی تغذیه می­کنند. از آن­جا که تعداد قابل توجهی از کنه­های این خانواده شباهت­های ریخت­شناسی به هم داشته و همچنین توصیف­کنندگان تاکسون­های جدید به برخی از ویژگی­های ریخت­شناسی استناد کرده­اند که وجه تمایز کافی برای افتراق آن­ها از تاکسون­های نزدیک را ندارند، شناسایی برخی از این کنه­ها دشوار است. در این موارد استفاده از روش­های نوین شناسایی می­تواند در این زمینه راه­گشا باشد. بنابراین، در این بررسی تلاش شده تا همراه با شناسایی بر مبنای ویژگی­های ریخت­شناسی و اندازه­ای (شناسایی مورفومتریک)، از روش مولکولی بر پایه­ی توالی­یابی ناحیه­ ژنی ITS (Internal Transcribed Spacer) برای شناسایی دو گونه­ Olopachys compositus Koroleva, ۱۹۷۶ و Olopachys caucasicus Koroleva, ۱۹۷۶ استفاده شود. به این منظور پس از استخراج DNA، با استفاده از آغازگر مناسب ناحیه­ی ITS این دو گونه تکثیر و توالی­یابی شدند و توالی­های به دست آمده در بانک ژن ثبت شد. پس از هم­ردیف­سازی توالی­ها، میزان اختلاف ژنتیکی بین آن­ها ۳/۲ درصدمحاسبه شد. در نتیجه­ این بررسی­ها، علاوه بر تفکیک دو گونه­ O. compositus و O. caucasicus بر اساس اختلافات ریختی، روش مولکولی نیز به خوبی اختلاف این دو گونه را تایید کرد.

کلیدواژه ها

کنه, ITS, توالی یابی, Pachylaelapidae, Olopachys

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.