تاثیر کاربرد کودهای آلی در بستر کشت گیاه سیب زمینی بر ویژگی های زیستی بید سیب زمینیPhthorimaea operculella (Lepidoptera: Gelechiidae)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: نامه انجمن حشره شناسی ایران، دوره: 38، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JESI-38-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 129
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا متقی نیا

گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

جبراییل رزمجو

گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

چکیده

بید سیب­زمینی، Phthorimaea  operculella Zeller از مهم­ترین آفات سیب­زمینی است که با تغذیه از برگ، ساقه و غده سیب­زمینی سبب ایجاد خسارت می­شود. نوع کود مصرفی ممکن است جمعیت آفات تغذیه کننده از گیاه را تحت تاثیر قرار دهد. در این تحقیق تاثیر کاربرد کودهای آلی شامل ورمی­کمپوست، اسید هیومیک، مخلوط ورمی­کمپوست و اسیدهیومیک ونانوکامپوزیت بیوارگانیک روی ویژگی­های زیستی بید سیب­زمینی مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش­ها روی برگ سیب زمینی رقم اگریا و در اتاقک رشد انجام شد. بر اساس نتایج به دست آمده، اغلب پارامترهای زیستی بید سیب­زمینی به طور معنی­داری تحت تاثیر کوددهی قرار گرفت. کم­ترین طول دوره لاروی­ بید سیب­زمینی در تیمار شاهد و بیش­ترین طول آن در تیمارهای اسید هیومیک و نانوکامپوزیت بیوارگانیک به دست آمد. طول عمر حشرات کامل نر از ۲۱/۱۰ تا ۶۸/۱۸ روز و طول عمر ماده­ها از ۹۴/۱۲ تا ۲۰/۲۳ روز در تیمارهای مختلف متغیر بود. ماده­های این آفت کم­ترین زادآوری کل را در تیمار اسید هیومیک داشتند. نرخ ذاتی افزایش جمعیت (rm) بید سیب­زمینی در تیمارهای مختلف بین ۰۹۶/۰ تا ۱۱۹/۰ برروز در نوسان بود. اندازه­گیری تعداد تریکوم برگ تیمارهای مختلف نشان داد که بیش­ترین تراکم تریکوم­ها مربوط به تیمار اسید هیومیک بود. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که اسید هیومیک توانایی بیش­تری برای کاهش جمعیت بید سیب­زمینی دارد و می­توان از آن در برنامه­های مدیریت تلفیقی این آفت مهم استفاده کرد.

کلیدواژه ها

بید سیب زمینی, ورمی کمپوست, اسید هیومیک, نانوکامپوزیت بیوارگانیک, ویژگی های زیستی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.