شناسایی آفات مرکبات با به کارگیری پهپاد و روش های هوش مصنوعی
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: فصلنامه پژوهش های مکانیک ماشین های کشاورزی، دوره: 11، شماره: 3
- کد COI اختصاصی: JR_MAM-11-3_006
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 312
نویسندگان
دانشجوی دکتری گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی- اردبیل
هیات علمی گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.
پژوهشگر پسادکتری، گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.
چکیده
امروزه اجرای کشاورزی دقیق با هدف مدیریت و کنترل آفات می تواند در استفاده بهینه سموم، کاهش اثرات نامطلوب زیست محیطی و تضمین سلامتی بشر موثر باشد، لیکن مدیریت تک تک درختان در سطح وسیع چالش بزرگی به شمار می آید. بنابراین، به کارگیری یک سامانه بینایی ماشین برای پایش و شناسایی آفات درختان در مرحله داشت ضروری به نظر می رسد. در این پژوهش، یک پهپاد مجهز به دوربین برای شناسایی آفات در نقاط مختلف باغ مرکبات مورد استفاده قرار گرفت. برای انتخاب بهینه سرعت خطی پهپاد، سه سرعت در محدوده ۱۰، ۲۰ و ۳۰ سانتی متر بر ثانیه در نظر گرفته شد. ویدئوهای ثبت شده پس از فریم بندی و تغییر ابعاد به سه مدل از پیش آموزش دیده شده یادگیری عمیق AlexNet، VGG-۱۶ و GoogleNet ارائه شد. برای انتخاب الگوریتم مناسب، سه الگوریتم بهینه ساز متفاوت یعنی SGDm، RMSProp و Adam در فرآیند آموزش شبکه مورد استفاده قرار گرفت. نتایج ارزیابی نشان داد که مدل GoogleNet به کمک الگوریتم SGDm از نظر دقت تشخیص، بهترین عملکرد را داشته است. بیشترین دقت تشخیص آفت به مقدار ۴۳/۹۶% در سرعت ۱۰ سانتی متر بر ثانیه به دست آمد، به طوری که با افزایش محدوده سرعت به ۳۰ سانتی متر بر ثانیه، میزان دقت تشخیص به مقدار ۱۳% کاهش یافت. نتایج این تحقیق نشان می دهد که استفاده از ترکیب پهپاد و روش های هوش مصنوعی می تواند به متخصصان و کشاورزان در مدیریت و کنترل آفات باغ مرکبات کمک نماید.کلیدواژه ها
بینایی ماشین , تشخیص آفات , مرکبات , یادگیری عمیق , یادگیری انتقالیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.