پیشبینی برخی ویژگیهای کیفی میوه پرتقال با استفاده از روش غیرمخرب طیفسنجیNIR-Vis

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های مکانیک ماشین های کشاورزی، دوره: 11، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_MAM-11-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 175
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کریم گرامی

بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی- مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجانغربی

حسین بهفر

هیات علمی گروه مهندسی بیوسیستم دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز

بهاره جمشیدی

هیات علمی موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

شهین زمردی

بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،

چکیده

اندازهگیری شاخص های کیفی محصولات کشاورزی به روش های غیر مخرب با توجه به ارزش اقتصادی آنها و هزینهبر بودن نهادههای مختلف برای تولید آنها، یک الزام بسیار اساسی است. از بین روش های غیرمخرب مختلف، روشهای طیفسنجی نوری بهعلت کاربرد آسان و سریع از اهمیت بیشتری برخوردارند. در این پژوهش روش طیفسنجی Vis-NIR (۴۰۰ تا ۹۰۰ نانومتر) بهمنظور پیش بینی مقادیر مشخصههای کیفی پرتقال رقم تامسون مورد استفاده قرار گرفت. برخی از ویژگیهای فیزیکوشیمیایی پرتقال از جمله ابعاد، وزن، وزن حجمی، مواد جامد قابل حل (SSC)، اسید قابل تیتر (TA)، و pH و شاخصهای نسبت SSC/TA و BrimA تعیین شدند. طیفهای Vis-NIR با استفاده از روش های مختلف هموارسازی و نرمال سازی و ترکیب آنها پیش پردازش شدند. نتایج نشان داد که طیفسنجی Vis-NIR با پیشپردازش های فیلتر میانه و تصحیح پراکنش افزاینده میتواند به خوبی TSS (۹۸۳/۰rp=) و pH (۹۷۲/۰rp=) پرتقال رقم تامسون را پیش بینی کند. همچنین این روش در ترکیب با پیشپردازش های فیلتر میانه و تصحیح پراکنش افزاینده توانست با نتایج قابل قبولی TA (۷۷۱/۰rp=) و شاخص BrimA (۸۶۵/۰rp=) پرتقال رقم تامسون را پیشبینی کند. شاخص SSC/TA (۸۲۹/۰rp=) نیز با استفاده از روش طیفسنجی Vis-NIR و پیشپردازش های فیلتر میانه و تصحیح پراکنش افزاینده با نتایج قابل قبولی پیشبینی شد. بنابراین روش طیفسنجی Vis-NIR بهعنوان یک روش غیرمخرب می تواند در بررسی کیفی پرتقال رقم تامسون مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه ها

طیف سنجی نوری, حداقل مربعات جزئی, مرئی-مادون قرمز نزدیک, پیش پردازش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.