بررسی اثر سورفاکتنت ها بر کاهش تلفات تبخیری بنزین

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی نفت، گاز، پتروشیمی و نیروگاهی
  • کد COI اختصاصی: ICOGPP01_286
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1145
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

همت رنجبر

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه صنعت نفت، اهواز

بهرام هاشمی شهرکی

عضو هیئت علمی، دانشگاه صنعت نفت، اهواز

مسعود نعمت اللهی

کارشناس واحد تحقیق و توسعه، شرکت پالایش نفت آبادان، آبادان

چکیده

در دهه های گذشته با استفاده از بعضی از سورفاکتنت ها توانسته اند تا حد زیادی از تبخیر آب برکه ها در قاره های آفریقا و استرالیا بکاهند. بر این اساس و با الگو برداری از این روش ما بر آن شدیم تا امکان استفاده از سورفاکتنت هارا در کاهش تلفات تبخیری بنزین مورد بررسی قرار دهیم. برای این کار، سه نوع سورفاکتنت آنیونی، کاتیونی و غیر یونی (به ترتیب: سدیم دو دسیل سولفات، ستیل تری متیل آمونیوم بروماید و تریتون ایکس 100 ) تهیه و در غلظت هایمختلف، در بنزین حل گردید. سپس افت وزن محلولهای حاصل در زمان های متعدد اندازه گیری شد و با میزان تبخیرشده از بنزینِ خالص در همان بازه های زمانی مقایسه گردید. نتایج نشان داد که در هیچ یک از محلول ها، کاهش چشم گیری در تبخیر بنزین حاصل نمی شود. سپس برای بررسی علت این امر، میزان فعالیت سورفاکتنت ها در بنزین، ازطریق اندازه گیری کشش سطحی بنزین در غلظت های مختلف سورفاکتنت، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این آزمایشات نشان داد که این نوع سورفاکتنت ها دارای فعالیت سطحی مناسبی در بنزین نمی باشند و در نتیجه نمی توانند با تشکیل یک لایه مولکولی در سطح آزاد بنزین، از تبخیر بیش از حد آن بکاهند

کلیدواژه ها

سورفاکتنت- تلفات تبخیری- بنزین

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.