میزان بروز و علل تولد بیمار جدید بتاتالاسمی ماژور بعد از اجرای برنامه کشوری پیشگیری در دانشگاه علوم پزشکی کرمان از ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۸

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله زنان، مامایی و نازایی ایران، دوره: 25، شماره: 11
  • کد COI اختصاصی: JR_IJOGI-25-11_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 163
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سلمان دانشی

مربی گروه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی جیرفت، جیرفت، ایران.

فاطمه محسنی تکلو

پزشک عمومی، معاونت بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران.

عصمت رضابیگی داورانی

دانشجوی دکتری تخصصی سلامت در بلایا و فوریت ها، مرکز تحقیقات بیماری های مغز و اعصاب، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران.

غلامرضا پوراباذری

کارشناس بهداشت عمومی، معاونت بهداشتی، دانشکده علوم پزشکی سیرجان، سیرجان، ایران.

چکیده

مقدمه: تالاسمی، یک بیماری ژنتیکی با الگوی اتوزومال مغلوب است. تشخیص قبل از تولد و ختم بارداری در صورت ابتلای جنین، بهترین راه جهت پیشگیری از بروز این بیماری است. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان بروز و علت تولد بیمار بتاتالاسمی ماژور بعد از اجرای برنامه کشوری پیشگیری در دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام شد. روش کار: این مطالعه توصیفی- تحلیلی و از نوع تحقیق در نظام سلامت بود. اطلاعات بیماران (تاریخ تولد، وضعیت سایر خواهران و برادران تنی) و زوجین ناقل (سال ازدواج، رابطه خویشاوندی، انجام غربالگری زمان ازدواج، سابقه مراقبت ژنتیک و علل تولد بیمار بتاتالاسمی) از داده­ های موجود در معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان طی سال های ۹۸-۱۳۹۰ به دست آمد. تجزیه و تحلیل داده­ ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه ۲۴) و آزمون دقیق فیشر انجام گرفت. یافته ­ها: میزان بروز ۹ ساله، در کل منطقه ۵۵/۰ در ۱۰،۰۰۰ تولد زنده و درصد موفقیت برنامه در کل منطقه ۳۷/۸۴% بود. ۱۵ بیمار طی سال های ۹۸-۱۳۹۰ متولد شده بود. مهم ترین علت بروز بتاتالاسمی ماژور، عدم شناسایی زوجین ناقل تالاسمی و عدم آگاهی آنها از وضعیت خود بود (۶/۴۶%). ازدواج والدین ۹ مورد (۶۰%) از کودکان بیمار خویشاوندی بود. بین علت تولد بیمار جدید بتاتالاسمی ماژور با سطح تحصیلات و شغل والدین بیماران ارتباط آماری معنی داری وجود نداشت (۰۵/۰< p). نتیجه­ گیری: اگرچه با اجرای برنامه پیشگیری، تعداد بیماران بتاتالاسمی به طور قابل توجهی کاهش یافته است، اما برنامه ریزی مناسب جهت ارتقاء کیفیت ارائه خدمات مشاوره­ای و مراقبت ناقلین و افزایش سطح آگاهی و تغییر نگرش گروه های هدف جامعه به منظور حذف کامل موارد بروز بیماری ضروری می­ باشد.

کلیدواژه ها

بروز, پیشگیری, تالاسمی, تشخیص قبل از تولد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.