دلایل ناکامی میلسپو در اصلاح امور مالی ایران (۱۳۲۳- ۱۳۲۱ش)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های تاریخی، دوره: 14، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JHRU-14-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 132
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد بختیاری

استادیار گروه تاریخ، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران

چکیده

آرتور میلسپو دوبار به عنوان مستشار مالی به ایران آمد تا با انجام اصلاحاتی در ساختار مالی و اداری، مشکلات کلان اقتصادی کشور را رفع کند. او در ماموریت نخست (۱۳۰۶- ۱۳۰۱ش) توانست موفقیتی نسبی کسب کند و تغییراتی در نظام مالی و مالیاتی انجام دهد؛ اما در ماموریت دوم (۱۳۲۳- ۱۳۲۱ش)، موفقیت چندانی نداشت و درنهایت، ایران را با ناکامی ترک کرد. درباره دلایل موفق نشدن میلسپو دیدگاه‎‍های متعددی از سوی موافقان و مخالفان او مطرح شده است. پژوهش حاضر درصدد است با تکیه بر منابع اسنادی و کتابخانه‎‍ای و با روش توصیفی - تحلیلی، دلایل ناکامی میلسپو در اصلاح امور مالی ایران را در ماموریت دوم او بررسی کند و به این سوال پاسخ دهد که چرا میلسپو برخلاف ماموریت اول خود، در ماموریت دوم چندان موفق نبوده است؟ نتایج این تحقیق نشان می‎‍دهد در دیدگاه هر دو گروه موافقان و مخالفان، رگه‎‍هایی از حقیقت وجود دارد و عوامل مختلفی همچون تکبر و خودرایی میلسپو، نداشتن شناخت و آگاهی کامل او از ساختار سیاسی، اجتماعی و فرهنگی جامعه ایران، ترجیح منافع شخصی و آمریکا بر منافع ملت و دولت ایران، وجود فساد و بی‎‍نظمی در ساختار اداری و اقتصادی ایران، بی‎‍ثباتی و اختلاف در نظام سیاسی ایران، کارشکنی و مانع‎‍تراشی مخالفان، شرایط بحرانی ناشی از جنگ جهانی و تسلط شوروی بر استان‎‍های شمالی و ممانعت از انتقال محصولات به مناطق مرکزی، در ناکامی میلسپو تاثیر داشتند.

کلیدواژه ها

جنگ جهانی دوم, میلسپو, مستشار خارجی, امور مالی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.