اعتبارسنجی الگوی سیپ (CIPP) در ارزشیابی اثربخشی محققان معین از دیدگاه شبکه ترویج کشاورزی ایران

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی، دوره: 9، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JEADG-9-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 171
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد قاسمی

استادیار، موسسه آموزش و ترویج کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

حسین نوری

دانشیار، موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

علیرضا توکلی

دانشیار پژوهش، موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

حسام الدین غلامی

استادیار، موسسه آموزش و ترویج کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

چکیده

به منظور تعامل با موسسات و مراکز تحقیقاتی به عنوان یکی از مولفه های اصلی نظام نوین ترویج کشاورزی، «محققان معین» تعریف شدند.بر این اساس، این پژوهش پیمایشی، با هدف اعتبارسنجی الگوی سیپ در ارزشیابی اثربخشی محققان معین انجام شد. جامعه آماری آن، شامل شبکه ترویج کشاورزی کشور (۹۶۲۷ نفر) بود.حجم نمونه بر اساس فرمول نمونه گیری دانیل، ۵۶۶ نفر برآورد شد و نمونه ها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه ای محقق ساخته جمع آوری شدند که روایی آن از طریق روایی صوری، سازه ای و تشخیصی و پایایی آن از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی تایید گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS۲۲ و Smart PLS۳ انجام شد. یافته ها نشان داد که در بعد زمینه،«جامعیت شرح وظایف و مسئولیت های محققان معین»؛ در بعد درونداد، «میزان توان فنی محققان معین در حیطه تخصصی»؛ در بعد فرآیند «ارائه توصیه های فنی به مروجان و بهره برداران» و در بعد برونداد «کاربردی بودن توصیه های ارائه شده در عرصه» در بالاترین رتبه ها قرار گرفتند.رتبه بندی کلی ابعاد ارزشیابی اثربخشی محققان معین نیز نشان داد که «زمینه» در بالاترین و «فرآیند» در پایین تر رتبه ها قرار گرفتند. همچنین، اعتبارسنجی الگوی سیپ با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که ارزشیابی اثربخشی محققان معین دارای چهار بعد «زمینه»، «درونداد»، «فرآیند» و «برونداد»؛ بود که همگنی و پایایی هر یک از معرف های آن تایید شد. در نهایت، پیشنهاد می شود با توجه جامعیت مدل CIPP و اعتبارسنجی ابعاد و مولفه های آن در این تحقیق، از این مدل در ارزشیابی اثربخشی محققان معین استفاده شود.

کلیدواژه ها

ارزشیابی اثربخشی, محقق معین, شبکه دانش کشاورزی, نظام نوین ترویج کشاورزی, الگوی سیپ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.