بررسی مقاومت ارقام مختلف هلو نسبت به کنه تارتن دولکه ای Acari: Tetranychidae) Tetranychus urticae Koch) در شرایط آزمایشگاهی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: نامه انجمن حشره شناسی ایران، دوره: 39، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JESI-39-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 119
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا نعمتی

Plant Protection Dept., Agricultural Coll., Shahrekord Univ., Shahrekord, Iran

الهام ریاحی

Shahrekord University

پرویز شیشه بر

Shahid Chamran University

زریر سعیدی

Department of Plant Protection, Agricultural and Natural Resources Research Center

چکیده

کنه تارتن دولکه ­ای Tetranychus urticae Koch یکی از آفات مهم هلو در ایران می ­باشد. این مطالعه به منظور ارزیابی مقاومت پنج رقم هلو (Redtap، G. H. Hale، Kardi، Elberta و Springtimes) نسبت به این آفت انجام شد. مقاومت این ارقام در شرایط آزمایشگاهی در دمای ۱±۲۷ درجه سلسیوس، رطوبت نسبی۱۰±۵۰ درصد و دوره نوری D۱۲: L۱۲ ساعت، به روش دیسک برگی (رهاسازی پنج کنه ماده بالغ بارور روی دیسک­ هایی از برگ ارقام هلو و شمارش تعداد تخم کنه، مرگ و میر و ارزیابی میزان خسارت آن) مورد بررسی قرار گرفت. همچنین تراکم کرک ­ها در سطح رویی و زیرین برگ، غلظت ترکیبات فنلی و میزان عناصر غذایی موجود در برگ ارقام مختلف مورد محاسبه قرار گرفت. بر اساس نتایج بدست آمده، بیشترین میزان خسارت وارده به دیسک برگی در ارقام جی ­اچ ­هیل و کاردی و کمترین میزان آن در ارقام البرتا، ردتاپ و اسپرینگ­تایمز مشاهده شد. همچنین نتایج نشان داد، تراکم کرک ­ها در سطح رویی و زیرین برگ­ها بین ارقام مختلف هلو اختلاف معنی­ داری نداشت. درنتیجه این پراسنجه نقشی در ایجاد مقاومت نسبت به این کنه ندارد. به علاوه، رابطه­ای بین غلظت ترکیبات فنلی و مقاومت نسبت به کنه تارتن دولکه­ای وجود نداشت. به طور کلی نتایج نشان داد که ارقام ردتاپ، البرتا و اسپرینگ ­تایمز مقاوم و ارقام جی ­اچ ­هیل و کاردی حساس­ترین میزبان­ ها نسبت به کنه تارتن دولکه­ای در میان ارقام مورد بررسی بودند و به نظر می­رسد عدم تعادل عناصر غذایی به ویژه عنصر پتاسیم عامل اصلی مقاومت به این آفت است.

کلیدواژه ها

nutrient elements, Phenolic compounds, trichome, Leaf disk

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.