ویژگی های بیوشیمیایی کربوهیدرازها و پروتئازهای گوارشی سوسک برگ خوار گندم، Lema melanopa (Coleoptera: Chrysomelidae)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: نامه انجمن حشره شناسی ایران، دوره: 40، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JESI-40-3_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 206
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محبوبه شریفی

بخش تحقیقات گیاه پزشکی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران

محمد قدمیاری

گروه گیاه پزشکی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

نرگس معماری زاده

موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.

چکیده

سوسک برگ­خوار گندم،Lema melanopa L.، در دهه اخیر به یکی از آفات مهم گندم در استان گلستان تبدیل شده است. لارو و حشره کامل این آفت از برگ بیشتر غلات و همینطور گندم تغذیه و خسارت شدیدی ایجاد می­کنند. با توجه به کمبود اطلاعات در زمینه فیزیولوژی این آفت، در تحقیق حاضر ویژگی­ های بیوشیمیایی آنزیم­های آلفا- آمیلاز، گلوکوزیداز، گالاکتوزیداز، و پروتئازهای دستگاه گوارش حشره کامل این آفت مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده، بیش­ترین میزان فعالیت اسیدیته بهینه آنزیم در محدوده ۴ تا ۶ و دمای بهینه ۳۵ درجه سلسیوس مشاهده شد. با انجام الکتروفورز، دو ایزوفرم از آنزیم آلفا- آمیلاز لوله گوارش این حشره مشاهده شد. بیشینه فعالیت آنزیم ­های آلفا و بتا گلوکوزیداز و آلفا و بتا گالاکتوزیداز لوله گوارش در اسیدیته ۵ و به ترتیب در محدوده دمایی ۳۵ تا ۴۵ درجه سلسیوس  به­ دست آمد. بیشینه فعالیت پروتئاز عمومی از میان انواع پروتئازهای لوله گوارش در اسیدیته ۶ و دمای ۴۵ درجه سلسیوس  نشان داد. نتایج بررسی اثر مهارکننده­ های آنزیمی شامل اتیلن دی­آمین تترا استیک اسید (EDTA)، توسیل ال- لیسیل کلرومتان هیدروکلراید (TLCK)، توسیل فنیل آلانین کلرومتیل کتون (TPCK)، فنیل متیل سولفونیل فلوراید (PMSF)، یدواستات سدیم و یدواستیک اسید بر فعالیت آنزیم پروتئاز لوله گوارش نشان داد که مهار کننده­ های سیستئین پروتئازی بیش­ترین میزان مهارکنندگی بر فعالیت آنزیم را دارند. از این ­رو می ­توان چنین نتیجه گرفت که این گروه از پروتئازها در لوله گوارش سوسک برگ­خوار غلات، غالب است. با مشخص شدن ویژگی­های بیوشیمیایی آنزیم ­های مهم گوارشی آفات می­توان ترکیباتی را سنتز کرد که کارآمدتر بوده و میزان مصرف حشره ­کش را کاهش داده و همچنین خسارت به محیط زیست را نیز کمتر کرد.

کلیدواژه ها

آلفا- آمیلاز, آلفا و بتا- گلوکوزیداز, آلفا و بتا- گالاکتوزیداز, بازدارنده های پروتئازی, پروتئاز, سوسک برگخوار غلات

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.