نقشه مفهومی اصطلاحنامه زبانشناسی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوفصلنامه زبان و زبان شناسی، دوره: 16، شماره: 31
  • کد COI اختصاصی: JR_LSI-16-31_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 215
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

تقی رجبی

گروه پژوهشی اصطلاح شناسی و هستان شناسی - پژوهشکده علوم اطلاعات - پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرانداک) - تهران - ایران

الهام علائی ابوذر

گروه پژوهشی زبان شناسی رایانشی - پژوهشکده علوم اطلاعات - پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرانداک) - تهران - ایران

ملوک السادات حسینی بهشتی

عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرانداک)- تهران- ایران

چکیده

اصطلاحنامه دوزبانه فارسی- انگلیسی زبانشناسی تاکنون تدوین نشده است. اصطلاحنامه زبانشناسی در سازماندهی و نمایهسازی اطلاعات مدارک علمی، استانداردسازی واژگان، جستجو و بازیابی اطلاعات در پایگاههای اطلاعات زبانشناسی و پژوهشهای مرتبط با زبانشناسی و زبانشناسی رایانشی کاربرد دارد. مهمترین چالش در تولید و تدوین اصطلاحنامه زبانشناسی دوزبانه فارسی- انگلیسی، طراحی نقشه مفهومی علم زبانشناسی است. یافتن معادلهای مناسب در زبان فارسی برای اصطلاحات انگلیسی و نیز وجود دیدگاهها و مکاتب گوناگون در حوزه این علم از دشواریهای این پژوهش است. حضور متخصصان زبانشناس فارسیزبان در گرایشهای مختلف زبانشناسی و وجود منابع متعدد انگلیسی و فارسی در حوزه علم زبانشناسی، همچنین برخورداری از دانش و تجربه طراحی نقشههای مفهومی و تدوین اصطلاحنامه برمبنای آن در پژوهشگاه ایرانداک، فرصت مغتنمی بود تا نقشه مفهومی علم زبانشناسی در سطحی عمومی طراحی و تدوین شود. این نقشه با استفاده از اصطلاحات انگلیسی و فارسی تخصصی در حوزه زبانشناسی و با توجه به تقسیمبندیهای علم زبانشناسی طراحی شد تا در پروژهای دیگر برمبنای آن، اصطلاحنامه زبانشناسی دوزبانه فارسی- انگلیسی تدوین شود.

کلیدواژه ها

اصطلاحنامه, نقشه مفهومی, آواشناسی, واجشناسی, صرف, نحو, معنیشناسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.