به سوی طراحی شبکه واژگانی صفات زبان فارسی

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: دوفصلنامه زبان و زبان شناسی، دوره: 2، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_LSI-2-4_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 153
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی عاصی

دانشیار پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی

علی رضاقلی فامیان

دانشجوی دکتری پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی

داریوش آقاجانی

.

چکیده

ظهور و گسترش ابزارهای الکترونیکی مربوط به گردآوری، ذخیره سازی و پردازش داده های زبانی و همچنین موفقیت چشم گیر شبکه های واژگانی، نگارندگان را بر آن داشت که به طراحی شبکه واژگانی صفات زبان فارسی اقدام کنند. مقاله حاضر ضمن بیان تاریخچه و مبانی کلی شبکه واژگانی، چگونگی شکل گیری شبکه حاضر را شرح می دهد. از آنجا که قصد طراحی شبکه واژگانی صفات فارسی را داریم، به طبقه بندی معنایی مقوله صفت می پردازیم. در این طبقه بندی ۱۵ طبقه اصلی و بیش از ۷۰ طبقه فرعی شناسایی شده است. برای استخراج صفات و تعیین حوزه های معنایی و نیز هم معناها، متقابل ها و بسامد آن ها از سه فرهنگ واژگانی و یک دادگان زبان فارسی استفاده شده است. شبکه واژگانی، نوعی پایگاه داده هاست و از این رو ضمن آشنایی مقدماتی با مفاهیم بنیادی و روش شناسی دادگان با فرآیند طراحی منطقی و فیزیکی شبکه واژگانی صفات فارسی آشنا می شویم.

کلیدواژه ها

شبکه واژگانی, صفت, هم معنایی, تقابل معنایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.