نگاهی به ساخت مجهول در زبان فارسی با تکیه بر دیدگاه شناختی

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: دوفصلنامه زبان و زبان شناسی، دوره: 2، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_LSI-2-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 205
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ارسلان گلفام

عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس

رویا صدیق ضیابری

دانشجوی دکتری دانشگاه تربیت مدرس

آزیتا جعفری

دانشجوی دکتری دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

در زبان شناسی امروز سه دیدگاه بارز وجود دارد که هر یک از زاویه ای خاص به مقوله زبان و پدیده های مرتبط با آن می نگرند. این سه نگرش عبارتند از: زبان شناسی صورت گرا،  زبان شناسی نقش گرا و زبان شناسی شناختی. زبان شناسی صورت گرا، زبان را همچون نظامی ساخت بنیان و ریاضی گونه می پندارد؛ زبان شناسی نقش گرا زبان را نظامی برای ارتباط و زبان شناسی شناختی آن را نظامی شناختی می داند. بنیان گذاران این سه نگرش به ترتیب عبارتند از چامسکی (۱۹۵۷) و گیون (۱۹۷۹) و لانگاکر (۱۹۷۶). در مقاله حاضر، نگارندگان در صدد هستند تا با معرفی مبانی نظری رویکرد شناختی و معرفی مفاهیم اساسی این رویکرد در تحلیل ساخت مجهول و مقایسه آن با مبانی نظری رویکرد زایشی (صورتگرا) در این مورد، تصویر واقعی تری از دیدگاه شناختی عرضه کنند و از این طریق به بررسی ساخت مجهول در زبان فارسی با تکیه بر دیدگاه شناختی بپردازند.

کلیدواژه ها

ساخت مجهول, زبان شناسی شناختی, انطباق ذهنی, چشم انداز, طرح صحنه, ضبط صحنه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.