روش استنتاجی در فلسفه تعلیم و تربیت اسلامی چالش ها و راه حل ها

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه یافته های مدیریت آموزشی، دوره: 1، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_EMIU-1-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 373
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد آصف محسنی (حکمت)

معاونت پژوهش

چکیده

پژوهش ها در هر علمی زمانی به بار می نشیند که از حیث روش شناختی به غنای لازم و کافی دست یافته باشد و چالش هایی که فراروی آن ها قرار دارد، به صورت درست و منطقی حل شده باشد. باتوجه به جریان اسلامی سازی علوم انسانی که در برخی از کشورها و مراکز علمی جهان اسلام آغاز شده است، ارائه روش شناسی علوم انسانی، براساس مبانی نظری و تعالیم اسلامی از نیازهای ضروری جامعه علمی است. در این میان روش استنتاجی به مثابه روش عقلی و استدلالی که هم قدرت تبیینی و توجیهی بالا و هم اعتبار برون دینی دارد، از مهم ترین روش های پژوهش در علوم انسانی، ازجمله فلسفه تعلیم و تربیت اسلامی به شمار می رود. در روش استنتاجی اعتقاد بر این است که میان مبانی نظری و آموزه های دینی، با دلالت های تربیتی آن ها ارتباط منطقی و موجه برقرار است. لذا از این روش هم می توان در جهت نظریه پردازی در عرصه فلسفه تعلیم و تربیت اسلامی و هم در جهت نظریه آزمایی و نقد نظریه استفاده کرد. روش استنتاجی باوجود ظرفیت هایی که دارد، با مشکلات متعددی همچون مسئله گذار از «هست» به «باید»، رکود و ایستایی تعلیم و تربیت برآمده از این روش، دشواربودن برقراری ارتباط ملموس میان مبانی نظری با رفتارهای تربیتی، سیطره ی علم گرایی و عمل گرایی بر جهان و غیره نیز رو به رو است. سوال اصلی تحقیق این است که چه چالش هایی فراروی روش استنتاجی در فلسفه تعلیم و تربیت اسلامی وجود دارد؟ در این نوشتار با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی، تلاش شده است، مهم ترین چالش ها و محدودیت های روش استنتاجی را بیان نموده و راه حل های منطقی برای مشکلات ارائه شود.

کلیدواژه ها

فلسفه تعلیم و تربیت , منابع اسلامی , روش استنتاجی , گذار از هست به باید , چالش ها , « راه حل ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.