راهبردهای نظامی ارتقاء جایگاه ج.ا.ا در هندسه قدرت نظامی منطقه غرب آسیا

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه آینده پژوهی دفاعی، دوره: 7، شماره: 25
  • کد COI اختصاصی: JR_DFSR-7-25_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 165
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد پورتقی

دانشجوی دکتری تخصصی عالی جنگ، دانشگاه فرماندهی و ستاد آجا، تهران، ایران.

محسن مرادیان

استادیار و عضو هیئت علمی دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی، تهران، ایران

رضا کرمی

استادیار امنیت ملی دانشگاه علوم و فنون فارابی

حمیدرضا نادی

استادیار دانشکده علوم و فنون فارابی، تهران، ایران

چکیده

هدف اصلی این پژوهش، دست­یابی به راهبردهای نظامی ارتقاء جایگاه ج.ا.ا در هندسه قدرت نظامی منطقه غرب آسیا می­ باشد. این پژوهش از نوع کاربردی- توسعه­ ای بوده که با روش تحقیق موردی- زمینه ­ای و با رویکرد آمیخته(کمی و کیفی) تهیه شده است. جامعه نمونه این پژوهش تعداد ۵۰ نفر از خبرگان راهبردی حوزه­ نظامی هستند که به صورت هدفمند انتخاب شده ­اند. در این پژوهش؛ روش گردآوری داده ها کتابخانه ­ای و میدانی است و ابزار جمع آوری آن ها سوالات مصاحبه و پرسشنامه می ­باشد. تجزیه و تحلیل داده­ های این پژوهش با دو روش توصیفی(محاسبه میانگین، میانه، مد و نمای اطلاعات پژوهش) و استنباطی(استفاده از تکنیک تدوین راهبرد SWOT بهبود یافته) و رتبه ­دهی فریدمن(برای اولویت ‎­بندی راهبردها) انجام گرفته است. شایان توجه است که جمهوری اسلامی ایران در حوزه نظامی و در چارچوب قدرت دفاعی در منطقه موردنظر در حالت تدافعی است؛ بنابراین هم ضعف دارد و هم تهدید؛ لذا لازم است ج.ا.ا با انجام اقداماتی ازجمله: بومی­ سازی دفاع و ساز و برگ و تجهیزات نظامی، استفاده از ظرفیت نقش ­آفرینی در حوزه محور مقاومت، استفاده از توانایی قدرت نرم و هوشمند، تکیه بر اصل وحدت فرماندهی، استفاده از توان موشکی و پهپادی، عملیاتی نمودن تحقیقات علمی و دانشگاهی در حوزه نظامی، استفاده از فرصت اقبال مردمی منطقه از ایده ‎­های ضداستکباری انقلاب اسلامی، تدوین اقتصاد دفاعی و دور شدن از وابستگی به اقتصاد دولتی به منظور  حفاظت از اهداف متعدد حیاتی (نظامی، اقتصادی و ...) در ابعاد وسیع سرزمینی و استفاده از ظرفیت بسیج و مردمی نمودن دفاع، نسبت به ارتقاء جایگاه نظامی خود در منطقه اقدام نماید.

کلیدواژه ها

نظام بین الملل, توان دفاعی, مطالعات راهبردی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.