آینده پژوهی تحولات سیاسی- امنیتی سوریه در ارتباط با محور مقاومت به روش سناریونویسی و نقش آن بر ماموریت های ارتش جمهوری اسلامی ایران

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه آینده پژوهی دفاعی، دوره: 7، شماره: 25
  • کد COI اختصاصی: JR_DFSR-7-25_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 225
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پوریا آذرنگ

عضو هیئت علمی دانشگاه فرماندهی و ستاد آجا، تهران، ایران.

احمد عالیوند

دانشجوی دکتری رشته امنیت بین الملل، دانشگاه فارابی، تهران، ایران.

رشید خلف زاده

دکتری جغرافیای سیاسی، دانشگاه فارابی، تهران، ایران

چکیده

با گذشت یک دهه بحران در سوریه، به دلیل تعدد بازیگران و تعارض منافع آنها، آینده سیاسی این کشور در هاله­ ای از ابهام است. پژوهش حاضر با هدف آینده پژوهی تحولات سیاسی امنیتی سوریه در ارتباط با محور مقاومت به روش سناریونویسی و نقش آن بر ماموریت­ های آجا در پی پاسخ به این سوال است که آینده پژوهی تحولات سیاسی- امنیتی سوریه چگونه است و این تحولات چه نقشی بر ماموریت­ های آجا دارد؟ در این پژوهش جامعه آماری۴۰ نفر می ­باشد بنابراین با توجه به ویژگی­ های جامعه آماری و محدود بودن آن، جامعه آماری به­ صورت تمام شمار مورد پرسش قرار گرفت. سپس با استفاده از آمار استنباطی و استدلالی داده ­های حاصل از مصاحبه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و با استفاده از الگوی آینده­ پژوهی علمی و طی مراحل ۸ گانه سناریو نویسی شوارتز (شناسایی بازیگران، فاکتورهای کلیدی، پیشران ها، عدم قطعیت­ ها، اولویت بندی و انتخاب شاخص) نسبت به آینده پژوهی تحولات سوریه و چشم­ انداز آن در افق ۲۰۳۰ اقدام گردید. نتایج پژوهش نشان می دهد سناریوهای سوریه با مقاومت، بی مقاومت، در مقاومت و بر مقاومت سناریوهای احتمالی تحولات سوریه می ­باشند. سوریه در ­مقاومت به عنوان سناریوی محتمل در کوتاه مدت، سوریه بی­ مقاومت محتمل­ ترین سناریو در افق ۲۰۳۰ و سوریه با مقاومت سناریوی مطلوب­ ج.ا.ا تشخیص داده شد. همچنین آجا براساس اصل ۱۴۳ قانون اساسی ماموریت حفظ تمامیت ارضی، استقلال و حفظ نظام مقدس ج.ا.ا را بر عهده دارد، لذا تحقق هر یک از سناریوهای مذکور به ­نوعی بر ماموریت­ های آجا در دفاع سرزمینی، فراسرزمینی و بازدارندگی دفاعی اثر ­گذارست.

کلیدواژه ها

آینده پژوهی, تحولات سیاسی- سوریه, ماموریت آجا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.