طراحی و تبیین مدل غنی سازی مشاغل با تاکید بر بعد رفتاری کارکنان در سازمان تامین اجتماعی
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 210
فایل این مقاله در 21 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_MSHS-7-3_006
تاریخ نمایه سازی: 15 دی 1401
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: غنیسازی شغلی به عنوان یکی از تکنیکهای طراحی شغل بر انگیزهبخشی درونشغلی در وظایف و مسئولیتهای شغلی تاکید دارد تا بدین طریق به نتایج رفتاری مطلوب دست یافت. هدف این مطالعه طراحی و تبیین مدل غنیسازی مشاغل با تاکید بر بعد رفتاری کارکنان در سازمان تامین اجتماعی بوده است.
روش پژوهش: روش پژوهش آمیخته و مبتنی بر تحلیل محتوای کیفی و آزمون معادلات ساختاری در بخش کمی بوده است. دادههای کیفی بر اساس مصاحبههای نیمهساختاریافته با روش نمونهگیری هدفمند قضاوتی از ۱۴ نفر (خبره دانشگاهی و مدیران و معاونین تامین اجتماعی تهران) و داده های کمی مبتنی بر پرسشنامه ۶۶ سوالی و در طیف لیکرت ۵ گزینهای در میان ۳۲۷ نفر از کارکنان سازمان تامین اجتماعی تهران با فرمول کوکران و نمونه گیری در دسترس به دست آمد. به منظور تجزیه و تحلیل دادههای کیفی از رویکرد کدگذاری برای تحلیل متن مصاحبهها و از آزمون SEM در نرمافزار۲ Smart PLS جهت سنجش فرضیهها استفاده شد.
یافتهها: یافتههای کیفی ناظر بر مولفههایی همچون سیاستگذاریهای شغلی (توسعه منابع شغلی، توسعه ساختار کارمندیابی، توسعه برند مشاغل، مدیریت وظایف شغلی)؛ گرایشها به غنیسازی شغلی (غنیسازی در ویژگیهای اصلی شغل، غنیسازی در ویژگیهای دانشی شغل، غنیسازی در ویژگیهای اجتماعی شغل)؛ ادراکات روانشناختی کارکنان از شغل؛ عوامل محیطی (شرایط محیط شغلی، جو سازمانی، جو تیمی، فرهنگ سازمانی، سبک رهبری)؛ و پاسخهای رفتاری (نگرشها، عملکرد، انگیزشی، رفاه روانشناختی، رفتاری، شناختی)، در ساختار غنیسازی مشاغل بوده است. یافتههای کمی نیز نشان دادند مولفههای سیاستگذاریهای شغلی و عوامل محیطی تاثیر به سزایی در پویایی گرایشها به غنیسازی شغلی دارد. همچنین، گرایشها به غنیسازی شغلی هم بهطورمستقیم و هم غیرمستقیم از طریق ادراکات روانشناختی کارکنان توانسته است مولفهی پاسخهای رفتاری را متاثر سازد.
نتیجهگیری: تاکید پارادایم این پژوهش بر اهمیت نگاه کلگرایانه با قابلیتپویایی به موضوع غنیسازی مشاغل بوده است؛ به گونه ایکه، سازمانهای بیمهای جهت افزایش تحققپذیری غنیسازی مشاغل، نیازمند توجه به ۲ عامل سیاستگذاریهای شغلی و عوامل محیطی درونسازمانی هستند.
کلیدواژه ها:
Job design ، Jobs enrichment ، Job characteristics model ، طراحی شغلی ، غنی سازی مشاغل ، مدل ویژگی های شغلی
نویسندگان
ولی حدادی
Ph.D. student of Public Administration, Department of Public Administration, Qazvin Branch, Islamic Azad University, Qazvin, Iran
جواد محرابی
Assistant Professor, Department of Public Administration, Qazvin Branch, Islamic Azad University, Qazvin, Iran
محمد عطایی
Assistant Professor, Department of Public Administration, Qazvin Branch, Islamic Azad University, Qazvin, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :