کاربرد مدل رگرسیون خطی با ضرایب فازی متقارن و نا متقارن برای تابع تقاضای پول در اقتصاد ایران

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه نظریه های کاربردی اقتصاد، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ATE-9-1_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 220
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا اشرف گنجویی

دانشجوی دکتری اقتصاد دانشگاه شهید باهنر کرمان

حسین اکبری فرد

دانشیار اقتصاد دانشگاه شهید باهنر کرمان

ماشاالله ماشین چی

استاد آمار دانشگاه شهید باهنر کرمان

چکیده

با توجه به نقش سیاست­گذاری های پولی بر متغیرهای اقتصادی شناخت صحیح از متغیرهای تاثیرگذار بر تقاضای پول و میزان اثرگذاری هر یک از آنها، باعث م­ شود تا سیاست­گذاران اقتصادی بتوانند نیاز پولی جامعه را به درستی برآورد کنند. در این مقاله، با استفاده از مدل رگرسیون خطی با ضرایب فازی متقارن و نا متقارن به تحلیل تابع تقاضای پول در اقتصاد ایران پرداخته شده است. در واقع هدف اصلی از این مطالعه به کارگیری روش خاص تجزیه و تحلیل تابع تقاضای پول در ایران برای دوره زمانی ۱۳۹۶-۱۳۷۰ است. همچنین برای تصریح مدل از مطالعه فریدمن و چوردی (۱۹۸۸و۱۹۹۶) بهره جسته­ایم. نتایج حاصل از برآورد نشان دهنده کارآیی فوق العاده مدل رگرسیون خطی با ضرایب فازی متقارن و نامتقارن است براین اساس می­توان اظهار داشت که در برآورد مدل رگرسیون فازی با ضرایب متفارن، نمای تابع تقاضای پول برای تمام درجه های عضویت ۱/۰ تا۹/۰ یکسان است، حتی تغییر بسیار اندکی هم در مقدار نما مشاهده نمی­شود. که بیانگر نگهداری پول با انگیزه سفته­بازی و احتیاطی می­باشد و دارای اثر رکودی با منشا پولی بر اقتصاد خواهد بود. از سوی دیگر در این رگرسیون با تغییر ضرایب کشیدگی هیچ تغییری در مقدار تابع هدف (تقاضای پول) حاصل نشده است که بیانگر وجود ثبات در تابع تقاضای پول در ایران است. از آنجا که دوره زمانی در این مطالعه بلندمدت در نظر گرفته شده است، در درجه عضویت ۸/۰و ۹/۰ تابع تقاضای پول به ترتیب بیشترین و کمترین مقدار را دارد که بیانگردام نقدینگی و شرایط عدم­اطمینان در اقتصاد می­باشد. همچنین پایداری ضرایب متغیرهای توضیح دهنده تقاضای پو ل در مدل رگرسیون خطی با ضرایب فازی متقارن و نا متقارن در ایران تا حدودی مطابق با الگوی نظری سیدراسکی (۱۹۶۷) است. به عبارت دیگر این نظریه پولی می تواند شرایط اقتصاد ایران را توجیه کند.

کلیدواژه ها

تابع تقاضای پول, رگرسیون فازی, ضرایب متقارن و نا متقارن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.