زمین شیمی تورمالین در گرانیتوییدها و دگرگونی های قهرود- قمصر، کاشان، ایران مرکزی
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: فصلنامه پترولوژی، دوره: 13، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_IJPU-13-1_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 212
نویسندگان
کارشناسی ارشد، گروه زمین شناسی، دانشگاه پیام نور، ایران
دانشیار، گروه زمین شناسی، دانشگاه پیام نور، ایران
استادیار، گروه زمین شناسی، دانشگاه پیام نور، ایران
چکیده
مناطق بررسی شده در شمال خاوری اصفهان، شامل واحدهای رسوبی، دگرگونی (هورنفلس، مرمر و اسکارن) و آذرین (گرانودیوریت، مونزوگرانیت، تونالیت) هستند. کانی های اصلی شامل پلاژیوکلاز، ارتوکلاز، کوارتز، هورنبلند و بیوتیت به همراه کانی های فرعی اسفن، زیر کن، تورمالین و کانی های کدر هستند. تورمالین های مناطق بررسی شده که تاخیری و ناشی از فرایند متاسوماتیسم هستند بیشتر در شکستگی های سنگ دیده می شوند. تورمالین ها به صورت بلورهای ریز و سوزنی پراکنده در مقطع و یا به صورت تورمالین های سبز رنگی دیده می شوند که به صورت بخشی جایگزین فلدسپار شده اند. این کانی در مرحله پنومالیتیک با ورود بور در فضاهای خالی یا شکستگی ها و واکنش با سنگ های دیواره پدید آمده است و در همین مرحله، فلدسپارها با تورمالین ها جانشین شده اند. برپایه جایگاه X و مقدار Ca، Na و K، تورمالین های بررسی شده بیشتر از نوع آلکالی هستند و در آنها میزان K و Na در جایگاه X در مقایسه با مقدار Ca بالاتر است. ترکیب شیمیایی تورمالین ها در گرانیتوییدها دراویت با گرایش به ترکیب شورل و در هورنفلس ها بیشتر دراویت است که نشان دهنده تبادلات کاتیونی Fe و Mg در مقادیر ثابت Ca و Al است. تورمالین های بررسی شده در زیر خط جای گرفته اند و ازاین رو، در جایگاه Y جانشینی Al دارند. برپایه نمودارهای Fe-Mg-Ca و Al-Mg-Fe، تورمالین ها در محدوده متاپلیت ها و متاپسامیت های و سنگ های کوارتز- تورمالین فقیر از کلسیم و همزیست با فاز اشباع از آلومینیم واقع شده اند که نشان دهنده سیستم ماگمایی باز و حضور بور از خاستگاهی خارجی است.کلیدواژه ها
گرانیتویید, تورمالین, قهرود, قمصر, ارومیه- دختراطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.