بررسی رابطه تقاضای آموزش عالی با شاخص های اشتغال در ایران در دهه هشتاد

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات اندازه گیری و ارزشیابی آموزشی، دوره: 12، شماره: 39
  • کد COI اختصاصی: JR_JRESE-12-39_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 147
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کورش غلامی

استادیار، گروه علوم اجتماعی، دانشگاه گلستان، گلستان، ایران

کیانوش محمدی روزبهانی

مسئول گروه پژوهشی مطالعات اجتماعی مرکز تحقیقات سازمان سنجش آموزش کشور، تهران، ایران

چکیده

هدف: مسئله این پژوهش بررسی رابطه بعضی از شاخص­های تقاضای آموزش عالی با شاخص­های اشتغال در دهه هشتاد (۱۳۹۰-۱۳۸۱) با هدف شناخت تقاضای آموزش عالی در ایران بود. روش پژوهش: پژوهش از جهت روش از نوع تحلیل ثانویه با حوزه تحلیل اجتماعی محسوب می­شود. به این منظور از داده­های آزمون سراسری ورود به دانشگاه­ها و سرشماری نفوس و مسکن استفاده شد. واحد تحلیل استان است. یافته ها: یافته­های پژوهش نشان می­دهد بین شاخص میانگین تقاضا با میانگین بیکاری در استان­های کشور رابطه­ای مستقیم برقرار است. همچنین بررسی روند رشد نشان داد که بین نرخ رشد بیکاری با نرخ رشد تقاضا در استان­های کشور رابطه­ای مستقیم و بین نرخ رشد تقاضا با نرخ رشد مشارکت اقتصادی رابطه­ای معکوس برقرار است. در این پژوهش برای اولین بار شاخصی با عنوان تقاضای تاخیری (تکرار شرکت در کنکور) بررسی شد. یافته­ها نشان داد که بین تقاضای تاخیری با شاخص­های اشتغال رابطه­ای معکوس قابل مشاهده است. به این معنی که هر چه بیکاری در استان­ها بیشتر بوده تکرار شرکت در کنکور (به ویژه برای زنان) بیشتر بوده و هر چه نرخ مشارکت اقتصادی بیشتر بوده، تکرار شرکت در کنکور کمتر شده است. مقایسه یافته­ها نشان می­دهد در دهه هشتاد نسبت شرکت کنندگان زن به مرد در مقایسه با سال­های قبل بیشتر شده که بخشی از آن به علت انصراف مردان بوده است.      نتیجه گیری: هدف اصلی پژوهش حاضر کمک به شناخت بیشتر تقاضای آموزش عالی در ایران بود. یافته­های پژوهش نشان دهنده ابعاد تازه ای از تقاضای آموزش عالی است و موید آن است که آزمون سراسری، فراتر از یک آزمون آموزشی، دارای ابعاد گسترده و عمیق اجتماعی و اقتصادی است. مباحث مطرح شده، لزوم انجام پژوهش های بیشتر در این باره را یادآور می شود. از جنبه کاربردی نیز شناخت هر چه کامل­تر این پدیده، شرط لازم برای کارآمدی هر نوع سیاست­گذاری، قانون گذاری و برنامه­ ریزی در این زمینه است.

کلیدواژه ها

کنکور, آزمون سراسری, تقاضای آموزش عالی, اشتغال

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.