نقش سنجش مبتنی بر فعالیت های یادگیری همیارانه بر رضایت و عملکرد تحصیلی دانشجویان در آموزش مجازی: سنجش به مثابه یادگیری

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات اندازه گیری و ارزشیابی آموزشی، دوره: 12، شماره: 39
  • کد COI اختصاصی: JR_JRESE-12-39_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 328
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین زنگنه

استادیار، گروه علوم تربیتی ، دانشگاه بوعلی سینا همدان، همدان، ایران

مریم پورجمشیدی

استادیار، گروه علوم تربیتی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، همدان، ایران

چکیده

هدف: هدف پژوهش حاضر بررسی نقش سنجش مبتنی بر فعالیت های یادگیری همیارانه بر رضایت و عملکرد تحصیلی دانشجویان است. روش پژوهش: روش پژوهش حاضر از نوع آمیخته با طرح تبیینی بود که در بخش کمی از روش پیمایشی و شبه آزمایشی و در بخش کیفی از روش مطالعه­ی موردی استفاده شد. جامعه­ی آماری ۱۲۴ نفر از دانشجویان درس رادیو-تلویزیون آموزشی رشته­ی علوم تربیتی در سال تحصیلی ۱۳۹۹-۱۴۰۰ دانشگاه بوعلی سینا بودند که ۶۲ نفر به عنوان نمونه با روش در دسترس انتخاب و به طور تصادفی جایگذاری شدند. در قسمت کیفی هم مشارکت­کنندگان شامل ۱۰ دانشجو بود که به طور هدفمند و مبتنی بر ملاک انتخاب شدند. برای گردآوری داده­ها در بخش کمی از پرسشنامه محقق ساخته و در بخش کیفی از راهبرد مصاحبه استفاده شد. تحلیل داده­های کمی با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی و تحلیل داده­های کیفی با روش تحلیل مضمون انجام شد. یافته ها: یافته های بخش کمی نشان داد، سنجش مبتنی بر فعالیتهای یادگیری همیارانه بر رضایت و عملکرد تحصیلی دانشجویان تاثیر دارد که این تاثیر با مضامین حاصل از یافته های بخش کیفی همچون افزایش تعاملات عاطفی-شناختی، احساس شایستگی و یادگیری معنادار، ارزیابی عادلانه، بهبود نگرش، احساس لذت یادگیری، کاهش استرس و اضطراب، ارزشمندی همتا، ارزشیابی اصیل، و بهبود مهارت های تفکر سطح بالا، پایداری یادگیری، توان انتقال یادگیری، کسب مهارت های طراحی و توسعه ی آموزشی، یادگیری همتایان، بازده های یادگیری سطح بالا، شبکه های یادگیری و نهایتا یادگیری سازنده گرایانه تبیین شد. نتیجه گیری: براساس یافته­های حاصل از این پژوهش می­توان نتیجه گرفت در صورتی که رویکرد طراح آموزش و مدرس، سنجش به مثابه­ی یادگیری باشد و به خوبی در راهبرد آموزشی همیارانه به­عنوان محور قرار گیرد، طوری که نقش عامل را بازی کند نه معلول و سایر عناصر و فرآیند یاددهی-یادگیری حول آن شکل گیرد، منجر به فعال­تر شدن یادگیرنده و افزایش عملکرد و رضایت وی طی فرایند یادگیری می­شود.

کلیدواژه ها

سنجش, یادگیری همیارانه, فعالیت یادگیری, رضایت تحصیلی, عملکرد تحصیلی, آموزش مجازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.