بررسی اثرات تلفیقی سرکه ی چوب و تی کمپوست بر بیماری های پوسیدگی ریشه و زوال بوته و پوسیدگی ذغالی ریشه خربزه

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دوفصلنامه مهار زیستی در گیاه پزشکی، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JBIOCO-1-1_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 189
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهین صابری

Agriculture college, Islamic Azad University, Ashtian branch, Ashtian, Iran

حسن عسکری

Iranian Research Institute of Plant Protection, Tehran, Iran

ابوالفضل سرپله

Iranian Research Institute of Plant Protection, Tehran, Iran

چکیده

پوسیدگی ریشه و زوال بوته با عامل Monosporascus cannonballus و پوسیدگی ذغالی ریشه بر اثر Macrophomina phaseolina از بیماری های مهم خربزه در اکثر مناطق کشت آن در ایران می باشد. در این پژوهش، اثرات ضد قارچی سرکه ی چوب بر رشد این قارچ ها در شرایط آزمایشگاه به همراه تاثیر توام سرکه ی چوب و تی کمپوست، درکنترل M. cannonballus در گلخانه مورد بررسی قرار گرفت. بررسی متابولیت های سرکه ی چوب با اضافه نمودن قرص های قارچی فعال و جوان به تشتک های حاوی محیط کشت PDA با غلظت های ۰۲۵/۰، ۰۵/۰، ۱۲۵/۰، ۲۵/۰، ۳۷/۰، ۵/۰، ۷۵/۰ و ۰ درصد حجمی سرکه ی چوب انجام شد. نتایج نشان داد که ترکیبات سرکه ی چوب باعث کاهش معنی دار رشد میسیلیومی  M. cannonballusو M. phaseolina در سطح %۵ شدند. در گلخانه بذور خربزه در خاک گلدان های حاوی %۱۵ حجمی تی کمپوست و آلوده به M. cannonballusکشت گردید. سه غلظت از سرکه ی چوب (۱۲۵/۰، ۲۵/۰ و ۵/۰) که بیشترین کارایی را در بررسی های آزمایشگاهی داشتند، به خاک گلدان ها اضافه شدند. ارزیابی تیمارها نشان داد که هر سه غلظت سرکه ی چوب باعث کاهش معنی دار شدت بیماری نسبت به شاهد شدند. همچنین تلفیق سرکه ی چوب و تی کمپوست، سبب کاهش شدت بیماری به میزان ۹۴ درصد و افزایش وزن ریشه و تاج گیاه به میزان ۸ و ۲۵ درصد در مقایسه با شاهد گردید (۰۵/۰=α). 

کلیدواژه ها

soil-borne disease, fungistatic, Natural Products, growth stimulator, Pyrolignious acid

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.