نوسانات و میزان پارازیتیسم مگس گلرنگ، Acanthiophilus helianthi روی ارقام مختلف گلرنگ در جنوب تهران

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دوفصلنامه مهار زیستی در گیاه پزشکی، دوره: 2، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JBIOCO-2-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 197
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا دوستی

دانشکده ی علوم کشاورزی، دانشگاه شاهد. تهران

حبیب عباسی پور

دانشکده ی علوم کشاورزی، دانشگاه شاهد. تهران

علیرضا عسکریان زاده

دانشکده ی علوم کشاورزی، دانشگاه شاهد. تهران

چکیده

مگس گلرنگ، Acanthiophilus helianthi یکی از آفات مهم گلرنگ در ایران می باشد. استفاده از پارازیتوئیدها به عنوان یکی از روش های مدیریت تلفیقی آفات همیشه مورد توجه بوده است. به منظور بررسی میزان و نوسانات پارازیتیسم مگس گلرنگ توسط پارازیتوئیدها در سال ۱۳۹۱ هفت رقم گلرنگ شامل گلدشت، پدیده، زرقان، ورامین، PI، Acataria، Mec۱۶۳ در مزرعه ی تحقیقاتی دانشگاه شاهد (جنوب تهران) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و در ۴ تکرار کشت گردید. پس از شروع گل دهی هر ۷ روز یک بار نمونه برداری از قوزه ها انجام گرفت. نتایج نشان داد که دو گونه زنبور پارازیتوئید بنام های Microdontomerus annulatus (Spinola, ۱۸۰۸) (Hym.: Torymidae) و Ormyrus gratiosus (Forster, ۱۸۶۰) (Hym.: Ormyridae) در منطقه روی لارو و شفیره مگس گلرنگ فعال هستند. بیشترین درصد پارازیتیسم برای گونه ی O. gratiosus در تاریخ ۱۹ و ۲۵ تیرماه روی رقم  Mec۱۶۳(۳/۱۲ درصد) مشاهده شد. در این تاریخ کمترین درصد پارازیتیسم در ارقام PI و پدیده با ۵۸/۶ درصد دیده شد. بیشترین میزان پارازیتیسم توسط گونه یM. annulatus در طول زمان نمونه برداری در ارقام پدیده به میزان ۵۶/۷ درصد و رقم Mec۱۶۳ به میزان ۵۲/۷ درصد دیده شد. کمترین میزان پارازیتیسم در رقم ورامین (۴۹/۶ درصد) دیده شد. درمجموع می توان نتیجه گرفت که به دلیل استفاده از حشره کش ها برای مبارزه با آفات گلرنگ مخصوصا مگس گلرنگ در مناطقی که گلرنگ کشت می شود مانعی برای فعالیت پارازیتوئیدهای مگس گلرنگ می شود. لذا استفاده از حشره کش های انتخابی و کاشت گیاهان گل دار به عنوان مکانی برای زندگی پارازیتوئیدها می تواند سبب افزایش کارایی پارازیتوئیدها شود.

کلیدواژه ها

پارازیتیسم, مگس گلرنگ, Ormyrus gratiosus, Microdontomerus annulatus, رقم, جنوب تهران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.