ارزیابی کارایی چند حشره کش بیولوژیک در کاهش خسارت و حمایت از پارازیتوییدهای کرم خوشه خوار انگور Lobesia botrana (Lepidoptera: Tortricidae) در تاکستان های ارومیه

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دوفصلنامه مهار زیستی در گیاه پزشکی، دوره: 3، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JBIOCO-3-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 192
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامعلی اکبرزاده شوکت

گروه گیاه پزشکی دانشکده کشاورزی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه

محمد حسن صفرعلیزاده

استاد گروه گیاه پزشکی دانشگاه ارومیه

حسین رنجبر اقدم پازیگویی

عضو هیات علمی بخش تحقیقات کنترل بیولوژیک موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور

شهرام آرمیده

استادیار گروه گیاه پزشکی دانشگاه ارومیه

چکیده

کرم خوشه خوار انگور، Lobesia botrana آفت مهم تاکستان های ایران است. در این تحقیق تاثیر چند حشره کش با منشاء زیستی در کنترل خسارت کرم خوشه خوار انگور و حفاظت از پارازیتوییدهای لارو آن ارزیابی شد. تیمارهای آزمایشی شامل حشره کش میکروبی باکتری  Bacillus thuringiensis var. kurstaki(BTK)، حشره­کش­های گیاهی نیم آزال و بیووان، اختلاط BTK و نیم آزال، حشره­کش فسفره رایج (بازودین) و شاهد بود. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در ۴ تکرار در یکی از باغ­های انگور شهرستان ارومیه اجرا شد. ارزیابی کارایی تیمارها، ۷ و ۱۴ روز پس از اعمال تیمارها با استفاده از شاخص های درصد آلودگی خوشه­ها و تعداد آشیانه لاروی در ۱۰۰ خوشه انجام شد. نتایج حاصل نشان داد بین تیمارهای مورد بررسی از نظر شاخص­های هدف در سطح احتمال یک درصد اختلاف معنی داری وجود دارد و بیشترین کارآیی در تیمارهای بازودین و بیووان مشاهده شد. درصد آلودگی خوشه­ها در تیمارهای یادشده بدون اختلاف معنی­دار به ترتیب ۵۰/۷ و ۷۵/۶ درصد و تعداد آشیانه­های لاروی در ۱۰۰ خوشه به ترتیب ۷۵/۱۱ و ۰۰/۱۲ بود. در مقابل حشره کش میکروبی BTK با ۵/۳۴ درصد آلودگی خوشه و ۷۵/۶۴ آشیانه­ی لاروی در ۱۰۰ خوشه، کمترین میزان کارایی را در کنترل آفت داشت. درصد پارازیتیسم لاروی در تیمارهای BTK، نیم آزال، اختلاط BTK و نیم آزال، بیووان، بازودین و شاهد به ترتیب ۶/۹، ۸/۱۲، ۹/۱۳، ۳/۱۴، ۰ و ۶/۱۴ درصد برآورد شد. براساس نتایج به دست آمده حشره کش­ بیووان می تواند برای کنترل کرم خوشه خوار انگور بدون تاثیر نامطلوب روی پارازیتوییدهای لاروی توصیه شود.  

کلیدواژه ها

Bio۱, Bacillus thuringiensis, grape berry moth, Neem Azal

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.