جداسازی و شناسایی سودوموناس های فلورسنت ریزوسفر خیار و ارزیابی توان آنتاگونیستی آن ها به عنوان عوامل کنترل بیولوژیک
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: دوفصلنامه مهار زیستی در گیاه پزشکی، دوره: 3، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_JBIOCO-3-2_005
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 184
نویسندگان
Bu Ali Sina University
Department of Plant Protection, College of Agriculture, Bu-Ali Sina
چکیده
سودوموناس های فلورسنت گروه مهمی از باکتری های محرک رشد به شمار می آیند که می توانند به صورت مستقیم و یا غیرمستقیم رشد گیاهان را بهبود بخشیده و یا عوامل بیماری زای گیاهی را محدود و یا سرکوب نمایند. هدف از این پژوهش دستیابی به جدایه های فلورسنت آنتاگونیست موثر علیه بیماری لکه زاویهای در ریزوسفر خیار بود. برای انجام این تحقیق، طی سال های ۹۲-۱۳۹۱، ۱۲۰ جدایه ی باکتریایی از ریزوسفر خیار در مناطق مختلف استان همدان جداسازی شد که در این میان ۲۵ جدایه به لحاظ فنوتیپی به دو گونه ی Pseudomonas fluorescens و P. putida تعلق داشت. سپس، در شرایط آزمایشگاه، علاوه بر تاثیرآنتاگونیستی جدایهها در مقابل Pseudomonas syringae pv. lachrymans (عامل بیماری لکه زاویهای خیار)، برخی ویژگی های تحریککنندگی این جدایهها نیز بررسی شد. براساس بررسیهای آزمایشگاهی، پنج جدایه ی (BSU۳۹۰، BSU۶۳۰، BSU۲۰۵، BSU۱۶۱ و BSU۳۹۱) با قطر هاله بازدارندگی بیشتر از هفت میلیمتر، برای بررسیهای بعدی در شرایط گلخانهای انتخاب شد. محدوده ی قطر هاله بازدارندگی برای این پنج جدایه از ۶۶/۷ تا ۲۲ میلیمتر مشخص شد. همچنین در این ارزیابی، اثر جدایههای باکتریایی در کنترل توسعه ی بیماری از طریق تعیین سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری و افزایش بیوماس گیاه خیار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بررسی گلخانهای نشان داد که جدایههای BSU۳۹۰، BSU۲۰۵ و BSU۶۳۰ کارایی بیوکنترلی بالایی دارند. در شرایط گلخانهای این جدایهها بهتنهایی در مقایسه با گیاه شاهد، در سطح احتمال ۵% باعث افزایش ارتفاع گیاه و وزن خشک گیاه شدند. ازاین رو، جدایههای BSU۳۹۰، BSU۲۰۵ و BSU۶۳۰ در کنترل بیماری لکه زاویهای خیار و افزایش رشد به عنوان ریزوباکتریهای محرک رشد یا در مدیریت تلفیقی بیماری پتانسیل استفاده را دارند و لازم است کارایی این جدایه ها در شرایط مختلف مزرعه نیز مورد بررسی قرارگیرد.کلیدواژه ها
angular leaf spot, biological control, cucumber, rhizobacteriaاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.