اثر چند ترکیب گیاهی در مهارآلودگی های قارچی و باکتریایی در محیط کشت های ریزازدیادی گیاهان

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دوفصلنامه مهار زیستی در گیاه پزشکی، دوره: 4، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JBIOCO-4-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 137
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا افتخاری

دانشجوی سابق کارشناسی ارشد گروه علوم باغبانی، دانشگاه محقق اردبیلی

اسماعیل چمنی

عضو هیات علمی گروه علوم باغبانی دانشگاه محقق اردبیلی

محمود باقری خیرآبادی

عضو هیات علمی گروه گیاهپزشکی دانشگاه محقق اردبیلی

فروع الدین زرگرزاده

عضو هیات علمی گروه گیاهپزشکی دانشگاه محقق اردبیلی

مهدی داوری

عضو هیات علمی گروه گیاهپزشکی دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

در کشت درون­شیشه­ای گیاهان پیازی، وجود آلودگی­های قارچی و باکتریایی از مشکلات اساسی می­باشند که می­توانند کارایی این نوع روش­های تکثیری را تحت تاثیر قرار دهند. به منظور بررسی تاثیر غلظت­های مختلف ترکیبات گیاهی در رفع این قبیل آلودگی­ها از محیط کشت گیاه پیازی لاله واژگون، سه آزمایش به طور جداگانه در قالب طرح کاملا تصادفی در پنج تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل غلظت­های مختلف اس- کاروون، تیمول و کارواکرول بود. بین تیمارها از لحاظ بازدارندگی از آلودگی­های قارچی و باکتریایی، اختلاف معنی­داری در سطح احتمال پنج درصد وجود داشت، به­طوری­که غلظت  ppm۱۰۰ کارواکرول و  ppm۱۵۰ تیمول بازدارندگی کامل از رشد قارچ Alternaria sp. را نشان داد. همچنین رشد باکتری Pectobacteriumcarotovorum subsp. carotovorumبا چگالی نوری  ۲/۰-۱/۰ در غلظت  ppm۲۰۰ کارواکرول و تیمول و نیز در چگالی نوری ۲ با غلظت  ppm۳۰۰ تیمول و  ppm۴۰۰ کارواکرول به طور کامل متوقف شد. بنابراین به­نظر می­رسد که استفاده از ترکیبات گیاهی تیمول و کارواکرول می­تواند در کنترل آلودگی های قارچی و باکتریایی محیط کشت ریزازدیادی گیاهان پیازی از جمله لاله واژگون مفید واقع شود.  

کلیدواژه ها

تیمول, کارواکرول, کشت بافت, گیاهان پیازی, Alternaria sp, Pectobacterium carotovora

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.