مهارزیستی بیماری پژمردگی فوزاریومی لوبیا با عصاره نانوذره نقره Trichoderma harzianum

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دوفصلنامه مهار زیستی در گیاه پزشکی، دوره: 6، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JBIOCO-6-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 154
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهناز کشاورز

Department of Plant Protection, Faculty of Agriculture, Yasouj University, Yasouj, Iran

مهدی صدروی

Department of Plant Protection, Faculty of Agriculture, Yasouj University, Yasouj, Iran

محمد عبداللهی

Department of Plant Protection, Faculty of Agriculture, Yasouj University, Yasouj, Iran

چکیده

پژمردگی فوزاریومی ناشی از Fusarium oxysporum f.sp. phaseoli یک بیماری مهم انواع لوبیا در جهان است. بیماریزایی دو جدایه بیمارگر از جنوب غرب ایران روی سه نوع لوبیای چشم بلبلی، قرمز و چیتی آزمایش شد. سپس برای یافتن روش مناسب مهارزیستی بیماری، درصد بازدارندگی از رشد میسلیوم این دو جدایه بیمارگر توسط عصاره جدایه­ های   Trichoderma harzianum در شرایط آزمایشگاهی بررسی شد. عصاره جدایه برتر T. harzianumبا روش مخلوط کردن با محلول نیترات­ نقره به نانوذره تبدیل و تشکیل ذرات نانو با بررسی طیف جذبی آنها با طیف­سنجی نوری با اشعه ماوراءبنفش بررسی شد. حداکثر جذب نوری در طول موج ۴۴۰ نانومتر در غلظت ۵ میلی­مول نیترات نقره مشاهده شد. تاثیر بازدارندگی ده غلظت این ماده نانوذره بر رشد میسلیوم جدایه پرآزارتر بیمارگر آزمایش و غلظت EC۵۰ آن ۶۵۰ قسمت در میلیون تعیین شد. همچنین تاثیر غلظت­های EC۳۰، EC۵۰، EC۷۰ آن، عصاره خالص T. harzianum و محلول نیترات نقره، بر شدت بیماری در لوبیا چیتی و قرمز در شرایط گلخانه آزمایش شد. همه تیمارهای این آزمایش باعث کاهش معنی­دار شاخص شدت بیماری در هر دونوع لوبیا شدند، ولی همه غلظت های ماده نانو بیشتر از نیترات نقره و عصاره خالص T. harzianum شدت بیماری را کاهش دادند. توانایی مهارزیستی این بیماری با عصاره نانوذره T. harzianumبرای نخستین بار گزارش می­شود.

کلیدواژه ها

plant disease, wilt, Red bean, kidney bean, cowpea, Nanoparticle

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.