تاثیر استفاده از طوق بیضوی در کاهش آبشستگی موضعی اطراف پایه های پل

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: یازدهمین سمینار سراسری آبیاری و کاهش تبخیر
  • کد COI اختصاصی: ABYARI11_278
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1341
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید جواد مشکواتی تروجنی

دانشجوی کارشناسی ارشد سازه های آبی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی

محسن مسعودیان

استادیار گروه مهندسی آب، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

سید مجتبی صانعی

استادیار پژوهشی پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری جهد کشاورزی

میر خالق ضیاءتبار احمدی

استاد گروه مهندسی آب ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

تخریب پل ها در اثر عواملی چون آبشستگی و دیگر عوامل طبیعی و بشری هر ساله خسارتهای جانبی و مالی زیادی به بار می آورد. به همین دلیل محققین زیادی در سال های اخیر به بررسی پدیده آبشستگی پرداخته و روش های مختلفی برای کنترل این پدیده ارائه کردند . این روش ها را می توان به دو گروه کلی تقسیم کرد که عبارتند از روشهای مستقیم و غیر مستقیم . روش اول برای مقاومت بستر و روش دوم برای تغییر الگوی جریان و منحرف کردن جریان اطراف پایه استفاده می شود مانند طوق. طوق ها وسایلی هستند که موازی با بستر و عمود بر پایه نصب شده و در بالا دست پایه ، مانعی در مقابل جریان رو به پایین بوده و از تشکیل حفره آبشستگی جلوگیری می کنند . در این تحقیق تاثیر طوق در کاهش آبشستگی اطراف پایه مورد بررسی قرار گرفته است. به همین منظور از 3 طوق بیضوی با نسبت قطر بزرگ به کوچک 1 و 1/17 و 1/33 و ضخامت 3 میلیمتر استفاده شد. طول و عرض و عمق کانال آزمایشگاهی به ترتیب برابر است با 8 و 0/255 و 0/3 متر. اندازه متوسط ذرات 0/88 میلیمتر بوده است . از پایه ی استوانه ای به قطر 21 میلیمتر و 5 دبی مختلف استفاده شده است . نتایج نشان داده است که در حالت استفاده از هر طوق و با افزایش دبی، حجم آبشستگی بیشتر شده است ولی این مقدار در مقایسه با آزمایش های شاهد کاهش یافته است. همچنین طوق با ابعاد 1/17 بیشترین میزان کاهش در آبشستگی را در مقایسه با طوق های دیگر داشته است.

کلیدواژه ها

آبشستگی ، پایه پل ، طوق ، مدل آزمایشگاهی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.