[مقاله کوتاه علمی] بررسی بیمارگری چند جدایه ایرانی قارچ Beauveria bassiana روی سفیدبالک توت Aleuroclava jasmini sesu lato

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوفصلنامه مهار زیستی در گیاه پزشکی، دوره: 7، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JBIOCO-7-2_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 214
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معصومه درویشی

دانشکده کشاورزی، واحد ورامین- پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، ورامین، تهران، ایران

ندا خردپیر

دانشکده کشاورزی، واحد ورامین- پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، ورامین، تهران، ایران

سعیده جاور

موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

چکیده

سفیدبالک توت، Aleuroclava jasmini sensu latoیکی از مهم ترین آفات مکنده نوظهور درختان توت فضای سبز شهر تهران است. مقاومت حشرات نسبت به آفت کش ها و آثار سوء کاربرد آنها بر محیط زیست، انگیزه قوی برای استفاده از بیمارگرهایی مانند Beauveria bassianaفراهم کرده است. در پژوهش حاضر بیمارگری چهار جدایه ایرانی B. bassianaروی پوره های A. jasminis senso latoدر پنج غلظت روی برگ های توت درون ظروف پتری و در شرایط آزمایشگاهی (دما ۱±۲۵ درجه سلسیوس، رطوبت نسبی ۶۰±%۵ و دوره نوری ۱۶:۸) مورد ارزیابی قرار گرفت. میانگین درصد مرگ و میر توسط آزمون آنالیز واریانس یک طرفه در سطح اعتماد ۹۵% و مقادیر LC۵۰ و LT۵۰ با استفاده از نرم افزار SPSS آنالیز شد. نتایج حاصل از آزمون پروبیت نشان داد که در بین جدایه های B. bassiana کمترین LC۵۰مربوط به دو جدایه PTCC۵۱۹۷ و IRAN۱۳۹۵ به میزان ۱۰۵×۳/۱ کنیدی در میلی لیتر و بیشترین مقدار مربوط به جدایه IRAN۱۲۲۸ به میزان ۱۰۵×۹/۹ کنیدی در میلی لیتر بود. نتایج حاصل از LT۵۰ در جدایه های مختلف نشان داد که با افزایش غلظت تا ۱۰۷ کنیدی در میلی لیتر، مقدار LT۵۰ کاهش می یابد. لذا می توان نتیجه گرفت که جدایه های مورد مطالعهB. bassiana  روی پوره های سفیدبالک A. jasmini sensu lato بیماری زا بوده و پتانسیل کاربرد علیه این آفت را داشتند.

کلیدواژه ها

بیماریزایی, قارچ بیمارگر حشرات, Beauveria bassiana, سفیدبالک Aleuroclava jasmini sensu lato

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.