[مقاله مروری] نقش بیوفیلم تولید شده توسط باکتری های مفید همراه گیاه در کاهش خسارت های ناشی از بیمارگرهای گیاهی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوفصلنامه مهار زیستی در گیاه پزشکی، دوره: 8، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JBIOCO-8-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 123
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم خضری

Iranian Research Institute of Plant Protection, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Tehran, Iran.

چکیده

باکتری­های مفید با استفاده از راهکار­های مختلف موجب محافظت گیاهان در برابر عوامل بیماری­زا می­شوند. تولید متابولیت­های ثانویه از قبیل آنتی­بیوتیک­ها، ترکیبات فرار آلی و سیدروفورها، القاء مقاومت به گیاه و افزایش شاخص­های رشدی گیاهان از جمله این روش­ها هستند. در سال­های اخیر، تولید بیوفیلم به عنوان یکی از ویژگی­های مهم در بقاء و ماندگاری باکتری­های مفید گیاهی، مورد توجه قرار گرفته است. بیوفیلم مجموعه­ای از سلول­های یک یا چند گونه باکتریایی است که توسط مواد پلیمری احاطه شده است. علاوه بر باکتری ها، در بیوفیلم ممکن است قارچ­ها، جلبک­ها و پروتوزوآها نیز یافت شوند. زیستن در بیوفیلم­ها مزایای زیادی را برای باکتری­های آنتاگونیست به همراه دارد. بیوفیلم از باکتری­ها در برابر شرایط نامساعد تغذیه­ای، کمبود اکسیژن در دسترس، فشار اسمزی بالا، تغییرات ناگهانی دما و اسیدیته، تنش خشکی و ترکیبات ضدمیکروبی مانند آنتی­بیوتیک­ها و ترکیبات کلردار محافظت می­نماید. علاوه بر این که تولید متابولیت­های ثانویه موثر در مهار زیستی بیماری­ها در بستر بیوفیلم افزایش می­یابد، محیط بیوفیلم حفاظتی کامل از این ترکیبات تولید شده به عمل می­آورد. با عنایت به اهمیت توانایی تولید بیوفیلم کامل و سه بعدی توسط باکتری­های مفید و تاثیرات مثبت آن در افزایش توان مهار زیستی این باکتری­ها، پیشنهاد می­شود این ویژگی در غربال­گری باکتری­های مفید، جهت انتخاب سویه­های موثر در مهار زیستی بیماری­های گیاهی و استفاده آن­ها برای تولید تجاری مورد توجه قرار گیرد.

کلیدواژه ها

biofilm, biocontrol, extracellular polysaccharides, antagonistic bacteria

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.