کاهش اسید فیتیک سبوس گندم و افزودن آن به نان بربری (تولید نان کامل سالم)

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 341

فایل این مقاله در 7 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

CRIFST01_077

تاریخ نمایه سازی: 13 دی 1401

چکیده مقاله:

نان و فراورده های آردی مهمترین نقش در تغذیه افراد جامعه دارند. این فراورده های غذایی تامین کننده قسمت عمدهای از کالری و ترکیبات مورد نیاز بدن هستند. نانهای سبوسدار از درصد املاح، پروتئین و ویتامینهای بیشتر و قابلیت هضم بالاتری برخوردارند. اما افزودن سبوس به آرد و نان به دلیل داشتن مقدار قابل توجهی اسید فیتیک که مانع جذب عناصر معدنی مهم (آهن، کلسیم، روی و غیره) میشود، مورد تردید است. بنابراین هدف از انجام این تحقیق کاهش اسیدفیتیک سبوس و افزودن آن به خمیر و نان بربری بود. بدین منظور از تیمار خیساندن سبوس در آب سرد ۶) و ۱۸ ساعت)، استفاده از خمیر ترش ۵) و ۱۰ درصد) و افزودن آرد مالت ( ۲ و ۴ درصد) جهت کاهش میزان اسید فیتیک سبوس استفاده شد و در نهایت سبوس حاصل به آرد اضافه و نان پخت گردید. نتایح نشان داد که تمام تیمارها سبب کاهش میزان اسید فیتیک در نانهای سبوسدار نسبت به شاهد کاهش کاهش یافت. کمترین میزان اسیدفیتیک در خمیر و نان مربوط به تیمار حاوی ۴ درصد پودر مالت مشاهده شد. اما چون استفاده از ۴ درصد آرد مالت به خواص کیفی نان لطمه میزند، نمونه های حاوی ۱۰ درصد خمیرترش یا ۲ درصد آرد مالت به عنوان بهترین نمونه های این پژوهش معرفی میگردد.

نویسندگان

زهرا شیخ الاسلامی

دانشیار بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعیخراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران.

بهاره صحرائیان

گروه پژوهشی کیفیت و ایمنی مواد غذایی، پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاد دانشگاهیخراسان رضوی، مشهد، ایران.

مهدی کریمی

دانشیار بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعیخراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران.