ارزیابی و پهنه بندی محیط زیستی پتانسیل فرسایش خاک با استفاده از مدلRUSLE (مطالعه موردی: حوضه آبخیز قره-سو)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه محیط شناسی، دوره: 44، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JESJ-44-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 134
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میرمهرداد میرسنجری

استادیار دانشگاه محیط زیست و منابع طبیعی دانشگاه ملایر

سحر عابدیان

دانشجوی دکترا محیط زیست

چکیده

آگاهی از میزان فرسایش و پهنه بندی مناطق می تواند نقش موثری در امر حفاظت از خاک داشته باشد. هدف از تحقیق، تهیه نقشه پتانسیل هدررفت خاک براساس معادله تجدید نظر شده جهانی هدررفت خاک در حوضه آبخیز قره سو است. میزان هدررفت خاک از تلفیق فاکتور های فرسایندگی باران، فرسایش پذیری خاک، طول و درجه شیب، پوشش گیاهی و عملیات حفاظتی حاصل گردید. نتایج نشان داد که مقادیر فرسایش از صفر تا بیش از ۶۵۰ تن در هکتار در سال متغیر است. نتایج نشان می دهد ۹/۶۵ درصد از وسعت حوضه در فرسایش متوسط (۱/۹ درصد) تا زیاد (۸/۵۶ درصد) قرار می گیرد. براساس نتایج، در نواحی شمالی به دلیل کاهش تراکم پوشش گیاهی و کاربری کشاورزی آبی علی رغم کاهش فاکتور طول و درجه شیب و نواحی جنوبی به علت تراکم پوشش گیاهی متوسط و طول و درجه شیب زیاد، میزان فرسایش افزایش پیدا کرده است. همچنین نواحی میانی حوضه به دلیل پوشش جنگلی پرتراکم کمترین میزان فرسایش خاک را داشته است، اگرچه این مناطق شیب ۱۰ تا ۳۰ درجه داشته اند. همچنین نتایج نشان داد فاکتور پوشش گیاهی با ضریب تبیین (۶۹/۰) بیشترین تاثیر را در برآورد پتانسیل هدررفت خاک داشته است. نتایج این پژوهش می تواند در پیاده سازی اهداف مدیریت خاک و اقدامات حفاظتی در حوضه آبخیز موثر باشد.

کلیدواژه ها

پتانسیل هدررفت خاک, پهنه بندی فرسایش خاک, فاکتور فرسایندگی باران, RUSLE

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.