بررسی خود پالایی جذب فلزات سنگین در حوزه آبخیز کلیبر چای

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه محیط شناسی، دوره: 43، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JESJ-43-3_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 119
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا ایلدرمی

Department of Rangeland and Watershed Management, College of Natural Resources and Environment, Malayer University, Malayer, Iran.

میرمهرداد میرسنجری

Department of Environment, Faculty of Natural Resources and Environment, Malayer University, Iran

رامین مهدی زاده

Faculty of Natural Resources and envitonment,University of malayer

محمد قربانی

Department of Environment, Faculty of Natural Resources and Environment, Malayer University, Iran

چکیده

فلزات سنگین به دلیل سمی بودن، زمان ماندگاری بالا و تجمع آنها از اهمیت اکولوژیکی زیادی برخوردارند. در این بررسی حوزه آبخیز رودخانه کلیبر چای آذربایجان طی عملیات میدانی، تعداد ۱۰ ایستگاه قبل و در محدوده و خارج از شهر انتخاب شد. به منظور بررسی فلزات سنگین از طیف سنجی اتمی ۱(A.A.S) و برای انجام آزمون های آماری از نرم افزار spss وExcel جهت آنالیز واریانس یک طرفه استفاده شد. نتایج حاصل از آنالیز نمونه های رسوب، بیانگر آن است که ایستگاه ۵ بالاترین میزان سرب، ایستگاه ۷ ( شهرک دانش) به دلیل ورود فاضلاب های خانگی و کودهای شیمیایی مورد استفاده در باغات بالاترین میزان کادمیوم و مس، ایستگاه ۶ حداقل میزان سرب، ایستگاه ۲ حداقل میزان کادمیوم و ایستگاه ۳ حداقل میزان مس را نشان می دهد. نتایج حاصله از آنالیز نمونه های آب در ایستگاه های مختلف، نشان داد که بالاترین میزان سرب در ایستگاه ۱و بالاترین میزان کادمیوم در ایستگاه ۲ و بالاترین میزان مس در ایستگاه ۸ مشاهده می شود. با توجه به کاهش قابل ملاحظه میزان عناصر سنگین در ایستگاه ۱۰(خروجی) می توان نقش خود پالایی آب و رسوب را در جذب فلزات سنگین مشاهده نمود.

کلیدواژه ها

Self-Purification, Watershed, Heavy metals, river Kaleibar

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.