مدل سازی الگوی پراکنش ذرات معلق در منطقه جنوب تهران (مطالعه موردی: کارخانه سیمان تهران) با مدل AERMOD

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه محیط شناسی، دوره: 41، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JESJ-41-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 163
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اکبر شمسی پور

دانشیار اقلیم شناسی، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران

الهام اشرفی

کارشناس ارشد مهندسی محیط زیست- ارزیابی و آمایش سرزمین، دانشگاه پیام نور، واحد تهران شرق

مرضیه علیخواه اصل

استادیار دانشگاه پیام نور، واحد پردیس

خسرو اشرفی

دانشیار گروه مهندسی محیط زیست، دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران

چکیده

مدل سازی پراکنش آلاینده ها با لحاظ انواع خصوصیات منابع انتشارات، شرایط آب و هوایی و موقعیت مکانی منبع آلودگی شاید قابلیت ارائه خروجی های مطلوب برای برنامه ریزی و مدیریت کاهش و کنترل آلاینده های منتشره را داشته باشد. در پژوهش حاضر از عناصر اقلیمی (دما، رطوبت، جهت و سرعت باد) با مقیاس روزانه برای سال ۲۰۱۰ ایستگاه دوشان تپه استفاده شد. متغیرهای انتشارها و خصوصیات منبع انتشار آلاینده (ارتفاع دودکش، سرعت و دمای گاز خروجی، نرخ انتشار جرم آلاینده و ...) از کارخانه سیمان، با توجه به نتایج نمونه برداری های فصلی از ۱۲ منبع آلاینده دریافت شد که همگی از نوع دودکش بودند. مدل سازی رایانه ای پراکنش آلودگی هوا با مدل AERMOD انجام شد. مدل برای ارزیابی آثار نشر از منابع مختلف صنعتی در فواصل کمتر از ۵۰ کیلومتر به کار گرفته می شود. یافته ها از مدل سازی پراکنش آلودگی هوا نشان می دهد که بیشترین آثار ذرات معلق کمتر از ۱۰ میکرون در فاصله ۱ تا ۵ کیلومتری از کانون انتشار رخ می دهد. در تابستان میزان ذرات ورودی به تهران از منشا کارخانه افزایش بیشتری دارد و تا فاصله ۱۵ کیلومتری از مبدا را پوشش می دهد. پیشنهاد می شود کارخانه سیمان در خطوط تولید خود به واسطه کاهش چشمگیر غبار از فیلترهای هیبریدی بهره ببرد. 

کلیدواژه ها

کارخانه سیمان, ذرات معلق, مدل سازی آلودگی هوا, مدل AERMOD

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.