مطالعه رابطه اقلیم و آسایش انسان در محیط شهری با استفاده از شاخص فشار عصبی (مطالعه موردی: تهران)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه محیط شناسی، دوره: 41، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JESJ-41-1_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 136
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود مولی نژاد

استادیار سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران (IROST) و رئیس مرکز منطقه ای علوم و انتقال فناوری (IORA RCSTT)

چکیده

شهرنشینی و توسعه شهرها همراه افزایش شتابان جمعیت و توسعه فعالیت های صنعتی با مصرف بی رویه سوخت های فسیلی، آلودگی ها را به شدت افزایش داده که عواقب آن در کوتاه مدت روی بیماری های مختلف و در بلندمدت موجب تشدید برخی نوسانات اقلیمی و تاثیرات زیست محیطی آن، از جمله تغییر دوره های زمانی مطلوب از نظر اقلیم آسایش است. منظور از شرایط آسایش انسان مجموعه شرایطی است که از نظر حرارتی حداقل برای ۸۰ درصد افراد مناسب باشد، به عبارت دیگر انسان در آن شرایط، نه احساس سرما کند و نه گرما. بنابراین، آب و هوای بسیار سرد و گرم برای زندگی مناسب نیست. در این مقاله با استفاده از داده های اقلیمی ۳۰ ساله دما، رطوبت نسبی و سرعت باد طی دوره آماری (۱۹۷۶- ۲۰۰۵) در ایستگاه های منتخب تهران (مهرآباد، شمال تهران، ژئوفیزیک و دوشان تپه) و با بهره گیری از شاخص فشار عصبی ماه های مطلوب و نامطلوب برای آسایش فیزیولوژی انسان در دو دوره ۱۵ ساله تعیین شد. نتایج نشان داد که نواحی شمالی تهران در دوره گرم سال ضریب آسایش مناسبی دارند، اما نواحی جنوبی به علت دارابودن ضریب شاخص عصبی بالا در شرایط عدم آسایش قرار دارند. همچنین، در دوره سرد نواحی شمالی تهران در شرایط عدم آسایش خنک قرار دارند در حالی که نواحی جنوبی به مراتب شرایط آسایشی بهتری دارند. به طوری که با افزایش روند دمایی در ایستگاه ها انتظار می رود در آینده نزدیک، ماه های سرد شرایط مساعدتری برای آسایش و راحتی فیزیولوژی انسان داشته باشند و متقابلا در ماه های گرم شرایط عدم آسایش تشدید شود.  

کلیدواژه ها

اقلیم, آسایش, تهران, شهرنشینی, شاخص فشار عصبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.