برآورد ارزش اقتصادی آهن، آلومینیوم و مس قابل بازیافت در پسماند های الکترونیکی (مطالعه موردی: منطقه ۶ تهران)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه محیط شناسی، دوره: 40، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JESJ-40-4_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 158
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر هدایتی آق مشهدی

دانشجوی دکتری برنامه ریزی محیط زیست، دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران

حمیدرضا جعفری

استاد گروه برنامه ریزی و مدیریت محیط زیست، دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران

شاهو کرمی

دانشجوی دکتری آموزش محیط زیست، دانشگاه پیام نور، تهران

سامان گلالی زاده

فارغ التحصیل کارشناسی ارشد برنامه ریزی، مدیریت و آموزش محیط زیست دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران،

سمانه زاهدی

دانشجوی دکتری مدیریت محیط زیست دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران،

چکیده

از مهم ترین مسائلی که بالاخص در دو دهه اخیر در خصوص توسعه صنایع الکترونیکی مطرح شده، پسماندهای حاصل از این صنایع است. این پسماندها به رغم داشتن مواد با ارزش برای بازیافت دارای مواد فوق العاده خطرناکی اند که در صورت بازیافت و کنترل نشدن موجب آسیب به انسان و محیط زیست می شوند. اهمیت پسماند های الکترونیکی به علت فلزات سنگین مانند نیکل، کادمیوم، سرب و فلزات با ارزش قابل بازیافت مانند طلا، نقره، آلومینیوم، آهن، مس و ... در آن است. در این مطالعه سعی شده است ارزش اقتصادی فلزات آهن، آلومینیوم و مس در پسماند های الکترونیکی منطقه ۶ تهران محاسبه شود. برای این منظور با توجه به نبود بانک اطلاعاتی معتبر در کشور در خصوص تولید این نوع پسماندها، به کمک پرسش نامه هایی، میزان تولید حال و آینده پسماند های الکترونیکی با استفاده از روش های کمی محاسبه شد. این میزان در سال ۱۳۹۲ حدود ۷۴۵ تن برآورد شد که بر اساس ارزش اقتصادی فلزات آهن، مس و آلومینیوم در بازارهای جهانی، ارزش این ها حدود ۴۹۹۰۰۰ دلار برآورد شد. انتظار می رود کل تولیدات پسماندهای الکترونیکی این منطقه تا سال ۱۴۰۲، حدود ۱۱۴۵ تن باشد و ارزش اقتصادی فلزات مذکور در آن ها حدود ۸۵۰۰۰۰ دلار برآورد شده است. برای بهره مندی از فواید اقتصادی این پسماندها ارائه سیستم یکپارچه مدیریت پسماندهای الکترونیکی ضروری به نظر می رسد. چنین سیستمی برای موفقیت، باید مسائل اقتصادی، اجتماعی و محیط زیستی این نوع از پسماندها را نیز در نظر گیرد.

کلیدواژه ها

ارزش گذاری اقتصادی, پسماند های الکترونیکی, سیستم مدیریت, فلزات قابل بازیافت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.