شبیه سازی لایه بندی حرارتی و غلظت اکسیژن محلول با استفاده از مدل Ce-Qual-W۲ (مطالعه موردی: مخزن سد شهید رجایی)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه محیط شناسی، دوره: 39، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JESJ-39-4_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 166
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پونه سعیدی

PhD Student, Graduate Faculty of Environment, University of Tehran, Tehran, Iran

ناصر مهردادی

Professor of Graduate Faculty of Environment, University of Tehran, Tehran, Iran

مجتبی اردستانی

Assistant Professor of Graduate Faculty of Environment, University of Tehran, Tehran, Iran

اکبر باغوند

Associate Professor of Graduate Faculty of Environment, University of Tehran, Tehran, Iran

چکیده

کمبود منابع آب شیرین سبب شده است که به کیفیت آب ذخیره شده در پشت سد ها به منزله منابع آب سطحی بیشتر از گذشته توجه شود. رژیم حرارتی و غلظت اکسیژن محلول که از عوامل تاثیرگذار در کیفیت آب مخازن اند، در سد مخزنی شهید رجایی استان مازندران مطالعه شدند. با توجه به کاربری جدید آب این مخزن به منظور آب آشامیدنی ساری، مطالعه کیفیت آن از اهمیت بسیاری برخوردار است. در این راستا ابتدا مدل هیدرودینامیک مخزن سد شهید رجایی برای سال های ۱۳۸۰ تا ۱۳۹۰ به وسیله نرم افزار CE-QUAL-W۲ ساخته و کالیبره و برای شبیه سازی رژیم حرارتی و اکسیژن محلول سال های ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۳ با دو فرض استمرار وضع موجود و افزایش ۵۰ درصدی نیاز آبی استفاده شد. نتایج نشان دهنده ایجاد لایه بندی حرارتی در تابستان و اختلاط قائم در زمستان بود و دریاچه مخزن سد شهید رجایی در دسته دریاچه های مونومیکتیک گرم قرار می گیرد. از نتایج مدل سازی اکسیژن محلول مشخص شد در زمان شکل گیری لایه بندی حرارتی، غلظت این پارامتر در کف مخزن به صفر می رسد و در زمان اختلاط قائم زمستانی شرایط بی هوازی کف مخزن از بین می رود و مخزن در جهت قائم همگن می شود. افزایش ۵۰ درصدی نیاز آبی تراز آبگیری و زمان ماندآب درون مخزن، طول دوره لایه بندی تابستانی و به دنبال آن مدت زمان برقراری شرایط بی هوازی در کف مخزن را کاهش و قدرت و شدت لایه بندی را در مخزن سد شهید رجایی افزایش می دهد.

کلیدواژه ها

CE-QUAL-W۲ model, Dissolved Oxygen, Shahid Rajaee Reservoir Dam, temperature regime, twodimensional simulations

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.