ارزیابی آلودگی و پهنه بندی کیفی رسوبات سطحی تالاب انزلی بر اساس نتایج شاخص های سنجش آلودگی فلزات سنگین

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه محیط شناسی، دوره: 39، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JESJ-39-4_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 92
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد جمشیدی زنجانی

PhD, Department of Hydraulics and Environment, School of Civil Engineering, Iran University of Science and Technology, Tehran, Iran

محسن سعیدی

Environmental Research Laboratory, Department of Hydraulics and Environment, School of Civil Engineering, Iran University of Science and Technology, Tehran, Iran

چکیده

فلزات سنگین از جمله آلاینده هایی محسوب می شوند که از طریق منابع متعدد انسان ساخت یا طبیعی به صورت مستقیم یا غیرمستقیم وارد پیکره های آبی می شوند. تالاب انزلی یکی از اکوسیستم های بسیار حائز اهمیت در ایران است که به علت برنامه های توسعه صنعتی و کشاورزی از منابع آلاینده متعددی تاثیر می پذیرد. در تحقیق حاضر رسوبات ۴۱ ایستگاه نمونه بردرای در تالاب انزلی مطالعه و غلظت فلزات مس، روی، کروم، آهن، منگنز، سرب، نیکل و کادمیوم در رسوبات این نمونه ها آنالیز و بررسی شد. همچنین، شاخص های سنجش آلودگی فلزات (شاخص غنی سازی، درجه آلودگی اصلاح شده و ریسک اکولوژیک) همراه آنالیزهای آماری چند متغیره (PCA و CA) برای سنجش وضعیت آلودگی فلزات سنگین در رسوبات تالاب انزلی استفاده شد که نتایج بیانگر آلودگی بیشتر مناطق شرقی و رودخانه های پیربازار، پسیخان و شیجان (ایستگاه های ۱، ۳ و ۴) در مقایسه با سایر مناطق بود. بر اساس نتایج به دست آمده از شاخص غنی سازی، غنی شدگی رسوبات به فلزات کادمیوم، سرب و کروم مشهود بود. علاوه بر موارد بالا، نتایج شاخص های ریسک اکولوژیک و درجه آلودگی اصلاح شده بیانگر وضعیت آلودگی متوسط و ریسک اکولوژیکی بالایی در مناطق شرقی و جنوب شرقی تالاب انزلی بود. نتایج آنالیزهای آماری چندمتغیره تاثیر زیاد منابع انسان ساخت در مقادیر فلزات مس، روی، کروم، سرب و نیکل را تایید کرد. همچنین، فلزات آهن، منگنز و تا حدی نیکل نیز احتمالا از منابع طبیعی در منطقه مورد مطالعه سرچشمه می گیرند. 

کلیدواژه ها

Anzali wetland, ecological risk, GIS, Heavy metals, multivariate statistical analysis

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.