تاثیر متغیرهای اقتصادی در آلودگی محیط زیست با تاکید بر شاخص توسعه مالی: کاربرد روش گشتاورهای تعمیم یافته

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه محیط شناسی، دوره: 39، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JESJ-39-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 175
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن حیدری

Associate Professor of Economics, Department of Economics, Urmia University

عسل صادقپور

Post Graduate Student Department of Economics, Urmia University

چکیده

امروزه، آلودگی محیط زیست از چالش های اصلی جهان به شمار می رود. پیش از شکوفایی اخیر اقتصادی دنیا، تصور می شد رشد اقتصادی افزایشی در درآمدها ایجاد می کند و به بهبود کیفیت زندگی نیز منجر خواهد شد. رشد اقتصاد جهان با کاهش کیفیت محیط زیست، مقوله حفظ محیط زیست را در کانون توجه جهانی قرار داد. در اکثر مطالعات انجام گرفته، در زمینه بررسی عوامل موثر در آلودگی محیط زیست، این عوامل را به رشد اقتصادی کشور ومصرفانرژی محدود کرده اند، اما در این پژوهش با استفاده از داده سال های ۱۹۸۰- ۲۰۱۰ و بررسی سه گروه درآمدی مختلف از کشورها، به اثرگذاری سایر متغیرهای اقتصادی با تاکید بر شاخص توسعه مالی بر آلودگی محیط زیست، با استفاده از مدل های داده های تابلویی پویا و با استفاده از روش تخمین زن گشتاورهای تعمیم یافته (GMM)پرداخته می شود. نتایج بیانگر اثرگذاری متفاوت شاخص توسعه مالی در کشورهای با گروه درآمدی متفاوت در میزان آلودگی محیط زیست است، به طوری که این شاخص در کشورهای با درآمد سرانه کم اثر فزاینده، در کشورهای با درآمد سرانه متوسط بی معنی و در کشورهای با درآمد سرانه بالا اثر کاهنده در آلودگی محیط زیست دارد. همچنین، منحنی زیست محیطی کوزنتس (EKC) فقط در کشورهای با گروه درآمدی سرانه بالا تایید می شود، بنابراین، رویکرد نوین جهان را باید حرکت به سوی محیط زیست اقتصادی دانست. رویکردی که به لزوم تقویت و حمایت همه جانبه به وسیله تعامل میان رشته ای بین متخصصان محیط زیست، کارشناسان حوزه اقتصادی و دولت مردان حوزه سیاست بیش از پیش تاکید می کند.

کلیدواژه ها

economic growth, Energy consumption, environment Kuznets curve, Environmental pollution, Financial Development

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.