به کارگیری فرایند تحلیل شبکه‎ای فازی (Fuzzy ANP) در شناسایی مکان بهینه ایستگاه‎های انتقال پسماند شهرستان اصفهان

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه محیط شناسی، دوره: 39، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JESJ-39-3_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 150
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غدیر عشورنژاد

کارشناسی ارشد سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی، دانشگاه تهران

مرضیه طاهری

دانشجوی کارشناسی ارشد سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی‎، دانشگاه تهران

رحیم علی عباسپور

استادیار گروه مهندسی نقشه‎برداری، پردیس دانشکده های فنی، دانشگاه تهران

چکیده

از مهم ترین مسائل در مدیریت پسماند، به حداقل رساندن هزینه خدمات و کاهش آلودگی است. در این زمینه ایستگاه انتقال پسماند مدیریت پسماند را بهبود داده است و جمع آوری پسماند را از محل تولید تا محل دفع ساماندهی می کند. ایستگاه انتقال پسماند در صورتی کارایی کافی دارد که به خوبی مکان‎یابی شده باشد. مطالعه حاضر به منزله پژوهش کاربردی با استفاده از رویکرد تحلیل تصمیم‎گیری چندمعیاری و به کارگیری مدل فرایند تحلیل شبکه‎ای فازی (Fuzzy ANP) در کنار تکنیک DEMATEL و استفاده از نتایج آن‎ها در مدل سازی مکانی به ارائه چارچوب نوینی در شناسایی مکان بهینه ایستگاه‎های انتقال پسماند پرداخته است. در این تحقیق، از تکنیک DEMATEL برای شناسایی روابط میان معیار ها و عوامل موثر در انتخاب مکان بهینه ایستگاه‎های انتقال استفاده و از نتایج آن در تشکیل ساختار شبکه و روابط میان معیارها در مدل فرایند تحلیل شبکه‎ای فازی (Fuzzy ANP) برای وزن دهی به معیارها استفاده شد. از وزن‎های به دست آمده بر اساس تاثیرگذاری معیار ها برای مدل سازی و پهنه بندی منطقه بر اساس تابع SUM در نرم‎افزار ArcGIS استفاده شد. این فرایند در شهرستان اصفهان برای شناسایی مکان‎های بهینه ایستگاه‎های انتقال پسماند اجرا و با توجه به موقعیت هر کدام از شهرها در این شهرستان و موقعیت محل کنونی دفن پسماند، محل هایی به منزله ایستگاه‎های انتقال پسماند پیشنهاد شد. مناطق پیشنهادی‎ ایستگاه انتقال‎، کارایی جمع آوری مواد زائد را بیشتر کرده است و موجب کاهش هزینه حمل و نقل‎، آلودگی هوا، مصرف انرژی‎، عبور و مرور کامیون‎ها و فرسودگی جاده‎ها می‎شود.

کلیدواژه ها

روش DEMATEL, فرایند تحلیل شبکه‎ای فازی (Fuzzy ANP), ایستگاه انتقال پسماند و شهرستان اصفهان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.