واکاوی رفتار روزانه جزیره گرمایی شهر تهران

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه محیط شناسی، دوره: 38، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JESJ-38-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 92
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اکبر شمسی پور

استادیار اقلیم شناسی، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران

مجتبی مهدیان ماهفروزی

دانشجوی کارشناس ارشد اقلیم شناسی، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران

هانیه اخوان

دانشجوی کارشناسی ارشد ژئومرفولوژی، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران

زینب حسین پور

کارشناس ارشد اقلیم شناسی، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران

چکیده

جزیره گرمایی شهر به افزایش دمای فضای انسان ساخت شهری در مقایسه با حومه طبیعی آن اشاره دارد. این پدیده که از پیامدهای گسترش شهرنشینی و شهرسازی است، و امروزه به مسئله ای بسیار با اهمیت در اقلیم شناسی شهری تبدیل شده است. رشد سریع و عدم توجه کافی به عناصر طبیعی موثر در فرایند برنامه ریزی و اجرای طرحهای شهری، پیامدهای زیست محیطی متعددی به همراه دارند که از جمله آنها پدیده جزیره گرمایی است که از تمرکز فعالیت های انسانی و نیز از تغییر نوع پوشش سطحی ناشی می شود. در این پژوهش به منظور واکاوی رفتار روزانه جزیره گرمایی شهر تهران با بررسی ۸ روز از سال ۲۰۰۶ و با استفاده از پهنه بندی میدان وزش باد و دما، رفتار روزانه جزیره گرمایی واکاوی شد. داده های جوی از ۱۴ ایستگاه هواشناسی استخراج شد. همچنین میدان باد با استفاده از مدل آلودگی هوا مدل سازی شد. شکل فضایی جزیره گرمایی در هر روز با فواصل زمانی سه ساعته در نرم افزاز ArcGIS ترسیم شدند. محاسبات آماری، از جمله شدت جزیره گرمایی محاسبه شد. نتایج واکاوی داده های ایستگاهی و خروجی مدل نشان می دهند که با وجود رسیدن باد به حد آستانه محاسبه شده، شدت جزیره گرمایی همواره مثبت است. به علاوه سرعت و جهت باد بیش ترین نقش را در الگوی فضایی و شدت جزیره گرمایی دارد و میان الگوهای فشار با جزیره گرمایی ارتباط خوبی وجود ندارد. مرکز اصلی جزیره گرمایی در حدفاصل ایستگاههای بهمن، بازار و آزادی قرار دارد و در ضمن هسته اصلی برودتی شهر تهران در اطراف ایستگاههای شمال تهران، اقدسیه و تجریش به دست آمد.

کلیدواژه ها

Diurnal pattern, TAPM, TEHRAN, urban heat island, Wind Threshold Velocity

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.