مدلسازی کیفیت هوای موزه های تهران با استفاده از مدل IMPACT

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: فصلنامه محیط شناسی، دوره: 36، شماره: 55
  • کد COI اختصاصی: JR_JESJ-36-55_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 136
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید شفیع پور مطلق

استادیار دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران

خسرو اشرفی

استادیار دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران

آزاده توکلی

دانشجوی دکتری، دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران

چکیده

رشد روز افزون شهرها در کنار زندگی صنعتی، علاوه بر آسایش و راحتی برای انسان ها، باعث بروز مشکلات و معضلات جدیدی شده است. یکی از این مشکلات، معضل آلودگی هواست. اکثر افراد تصور می کنند آلودگی هوا صرفا در محیط های باز شهری گسترش یافته است، در حالی که در برخی موارد آلودگی هوای محیط های بسته، چندین برابر بیشتر از آلودگی محیط های باز اطراف است. با گسترش دسترسی به رایانه های شخصی در طی دو دهه اخیر، مدل سازی به عنوان راهکاری مفید و کارآمد در پیش بینی کیفیت هوای محیط های بسته مطرح شده است. یکی از مدل های مورد استفاده در این ارتباط، مدل IMPACT است که برای بررسی و ارزیابی سطح آلاینده ها در ساختمان های با ارزش میراث فرهنگی و موزه ها تنظیم شده است. در این مقاله در پی معرفی اختصاری این مدل، کاربرد آن در مدل سازی دو مورد از موزه های شهر تهران (موزه تنوع زیستی پردیسان و موزه فرش ایران)، مورد بررسی قرارگرفته است. نتایج به دست آمده از مدل سازی با مقادیر واقعی اندازه گیری شده مقایسه و تطابق خوبی با دقت بین ۷۷ % الی ۹۴ % نسبت به مقادیر واقعی مشاهده می شود. در گام بعدی با در نظر گرفتن راهکارهای اصلاحی، تلاش شده است تا میزان کاهش آلودگی ناشی از استفاده راهکارهای مختلف ارزیابی، و به عنوان راه حلی برای بهبود کیفیت هوای محیط های بسته مورد مطالعه و به تفکیک اثرگذاری بر هر یک از آلاینده ها مورد بررسی قرار گیرد. نتیجه این بررسی مبین دستیابی به بهترین وضعیت ممکن، در صورت استفاده همزمان از فرایند پالایش آلاینده و کاهش نرخ تعویض و تبادل هوا در محیط است.

کلیدواژه ها

آلودگی هوا, محیط های بسته, مدل سازی, موزه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.