بررسی مدیریت پسماندهای صنعتی در منطقه ۹ شهرداری تهران

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: فصلنامه محیط شناسی، دوره: 36، شماره: 55
  • کد COI اختصاصی: JR_JESJ-36-55_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 207
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد علی عبدلی

استاد دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران

مریم حیدری

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی عمران محیط زیست دانشگاه تهران

عباسعلی کارگر

مسئول محیط زیست شهرداری منطقه ۹ تهران

چکیده

در کلانشهر تهران با جمعیت ????????? نفر در سال ۱۳۸۷ روزانه ۷۰۰۰ تن پسماند شهری تولید شده است. بر اساس تقسیمات شهرداری، این شهر به ۲۲ منطقه شهری تقسیم بندی شده است. در این مقاله منابع تولید، کمیت، کیفیت، ذخیره در محل و روش دفع پسماندهای صنعتی و ویژه، در تمام واحدهای صنعتی منطقه ۹ شهرداری تهران به تفضیل مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. روش کار بر اساس مشاهده و تکمیل پرسشنامه های موضوعی در کلیه واحدهای کوچک و بزرگ صنعتی است. برای این منظور پس از تهیه فهرستی از نام و نشانی کارگاهها، پرسشنامه ای تنظیم و با مراجعه حضوری به واحدهای صنعتی پرسشنامه ها تکمیل شدند. در مرحله بعد طبقه بندی پسماندهای خطرناک بر اساس کنوانسیون بازل صورت گرفت. اطلاعات به دست آمده نشان می دهد ۳۰۷ واحد صنعتی کوچک و بزرگ مستقر در منطقه در مجموع ۵۶۸/۴۸۵۰ تن زواید در سال تولید می کنند این در حالی است که صنایع گروه ماشین آلات و تجهیزات با ۳۴۶/۲۲۸۲ تن در سال بیشترین مقدار پسماند را تولید می کند. اکثر صنایع مورد بررسی رویکرد منفعلانه ای نسبت به مدیریت علمی پسماندها دارند. در این راستا فقط یک واحد صنعتی به عنوان واحد سبز معرفی شده و یک واحد صنعتی نیز گواهینامه ایزو ۱۴۰۰۰ دریافت کرده است. در حال حاضر هیچ گونه مدیریت مستقلی در زمینه دفع پسماندهای صنعتی و شبه خانگی در منطقه اعمال نمی شود. به نظر می رسد با اعمال سیستم جامع مدیریت پسماند در نواحی صنعتی شهرداری منطقه ۹، ضمن کاهش تولید پسماند روند روبه رشد توسعه صنعتی نیز حفظ خواهد شد. در پایان پیشنهادهایی برای بهبود وضعیت پسماندهای صنعتی و خطرناک در منطقه ارائه شده است.

کلیدواژه ها

پسماندهای خطرناک, پسماندهای صنعتی, شهرداری منطقه ۹ تهران, کنوانسیون بازل, مدیریت پسماند

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.