بررسی عملکرد سیستم لجن فعال با بستر ثابت در حذف فلزات سنگین کرم، نیکل، سرب از پساب های صنعتی

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: فصلنامه محیط شناسی، دوره: 36، شماره: 53
  • کد COI اختصاصی: JR_JESJ-36-53_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 175
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیرحسام حسنی

استادیار دانشکده محیط زیست و انرژی ، واحد علوم وتحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی

ایمان حسین زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی محیط زیست، دانشکده محیط زیست و انرژی، واحد علوم وتحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی

بهزاد ترابی فر

کارشناس ارشد مهندسی محیط زیست، دانشکده محیط زیست ، دانشگاه تهران

چکیده

یکی ازمهم ترین آلاینده های موجود در پساب بسیاری از صنایع، فلزات سنگین است که درصورت راهیابی به سیستم های تصفیه فاضلاب روی میکروارگانیسم ها و سینتیک واکنش های تصفیه فاضلاب تاثیر گذاشته و باعث کاهش بازده سیستم می شوند. به منظور سنجش کارایی و بررسی عملکرد سیستم بیولوژیکی لجن فعال با بستر ثابت، در تصفیه پساب های حاوی ترکیبات فلزات سنگین کرم، سرب و نیکل از یک رآکتور از جنس پلاکسی گلاس شامل سه قسمت به ترتیب راکتورهای هوازی با جریان رو به پایین، راکتورهای هوازی با جریان رو به بالا و واحد ته نشینی ثقلی به حجم کل معادل ۷۳/۱۰۰ لیتر و حجم مفید معادل ۴/۷۸ لیتر که توسط لجن فعال خط برگشتی تصفیه خانه شهرک غرب راه اندازی گشت، استفاده شد. فاز او?ل این مطالعه سازگاری سیستم ، فاز دوم تاثیر فلز کرم به صورت تنها بر عملکرد سیستم و فاز سوم تاثیر تجمعی فلزات بر عملکرد سیستم بود. نتایج پژوهش نشان داد که درصد حذف COD در این سیستم و در زمان سازگاری میکروارگانیسم ها حدود ۹۵ درصد بوده و دوره خو گرفتن میکروارگانیسم ها در این سیستم پایین است. درصد حذف فلز سنگین کرم به صورت تنها در رآکتور لجن فعال با بستر ثابت و در غلظت ۱ میلی گرم در لیتر ۶۶% است که با افزایش غلظت تا ۱۰۰ میلی گرم در لیتر (۵، ۱۰، ۵۰ و ۱۰۰ میلی گرم در لیتر) تا ۸۳% افزایش می یابد. درصد حذف فلزات سنگین (کرم، سرب و نیکل) به صورت مخلوط در رآکتور در غلظت ۱ میلی گرم در لیتر به ترتیب ۸۴% ، ۷۵% و ۸۰% است که با افزایش غلظت تا ۱۰۰ میلی گرم در لیتر تا ۸۶% ، ۰۶/۹۷% و ۹۷% افزایش می یابد. در رآکتور لجن فعال با بستر ثابت، میزان کرم، سرب و نیکل جذب شده در لجن نسبت به مقدار آن در داخل لجن آب حاصل از شست وشوی لجن بسیار بیشتر است که نشان دهنده جذب این فلزات توسط میکروارگانیزم هاست.

کلیدواژه ها

تصفیه بیولوژیکی هوازی, فاضلاب صنعتی, فلزات سنگین, مدیا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.