ارزیابی توان اکولوژیک جنگل های حوضه های آبخیز دوهزار و سه هزار شمال ایران با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: فصلنامه محیط شناسی، دوره: 35، شماره: 51
  • کد COI اختصاصی: JR_JESJ-35-51_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 223
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد جواد امیری

دانشجوی دکترای جنگلداری دانشگاه تربیت مدرس نور

سید غلامعلی جلالی

دانشیار گروه جنگلداری دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تربیت مدرس نور

عبدالرسول سلمان ماهینی

استادیار دانشکده محیط زیست دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

سید محسن حسینی

دانشیار گروه جنگلداری دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تربیت مدرس نور

فرود آذری دهکردی

استادیار گروه برنامه ریزی و مدیریت دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران

چکیده

اکوسیستم های جنگلی که طی زمان های متمادی به صورت فعلی درآمده اند نقش موثری در حفظ تعادل و برقراری موازنه طبیعت دارند و بهره گیری از این منابع باید با مطالعه دقیق خصوصیات رویشگاه و تعیین توان اکولوژیک آنها صورت پذیرد. ارزیابی سرزمین در واقع شامل پیش بینی یا سنجش کیفیت سرزمین برای کاربری خاص از نظر تولید، آسیب پذیری و نیازمندی های مدیریت است که این سنجش با مقایسه ویژگی های اکولوژیکی و مدل های اکولوژیکی ساخته شده برای کاربری مورد نظر انجام می پذیرد. در این تحقیق، پس از مطالعه، شناسایی و نقشه سازی عوامل اکولوژیکی اعم از عوامل فیزیکی (شامل فیزیوگرافی و توپوگرافی؛ ارتفاع، شیب، خاک، سنگ مادر، بارندگی، دما و...) و عوامل زیستی (شامل تراکم پوشش گیاهی، رویش سالانه، ارزش گونه های گیاهی و...) که در کاربری جنگلداری موثرند در حوضه های آبخیز ۳۳ و ۳۴ (دو هزار و سه هزار)، به کمک سامانه، اطلاعات جغرافیایی انجام شد. سپس به کمک مدل اکولوژیک جنگلداری مبتنی بر روش تجزیه و تحلیل سیستمی، توان اکولوژیک حوضه های مذکور بر اساس منطق بولین مشخص شد. برای این کار، در هر یک از طبقات هفت گانه مدل فوق، شرایط و ویژگی های مناسب در حوضه ها با کد ۱ و بقیه با کد صفر مشخص شدند. سپس با ضرب لایه ها، ارزیابی توان جنگلداری برای هر هفت طبقه مناطق مناسب برای هر طبقه جنگلداری مشخص شد و نتایج حاکی از وجود پنج طبقه اول و عدم وجود طبقات ۶ و ۷ مدل های جنگلداری ایران در حوضه مورد مطالعه اند که از پنج طبقه اول، سهم طبقه ۳ از همه بیشتر است.

کلیدواژه ها

ارزیابی توان اکولوژیک, توان رویشگاه, سامانه اطلاعات جغرافیایی, کاربری جنگلداری, منطق بولین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.