پیش بینی هفتگی زباله تولیدی با استفاده از مدل ترکیبی شبکه عصبی و تبدیل موجک

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: فصلنامه محیط شناسی، دوره: 35، شماره: 49
  • کد COI اختصاصی: JR_JESJ-35-49_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 153
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

روح اله نوری

محمد علی عبدلی

اشکان فرخ نیا

آلاله قائمی

چکیده

پیش بینی کمیت تولید، نقشی اساسی در بهینه سازی و برنامه ریزی سیستم مدیریت مواد زاید جامد شهری دارد. اما به دلیل طبیعت ناهمگون و تاثیر عوامل متنوع و خارج از کنترل بر تولید، همواره با مشکلات زیادی همراه بوده است. شبکه عصبی مصنوعی اخیرا در بسیاری از کاربردهای مهندسی نظیر مهندسی محیط زیست به عنوان ابزاری قدرتمند در مدلسازی مورد توجه قرار گرفته است. در این تحقیق با توجه به دینامیک و پیچیده بودن سیستم مدیریت مواد زاید جامد، از مدل ترکیبی شبکه عصبی مصنوعی با تابع آموزش لونبرگ-مارکویت و تبدیل موجک (مدل عصبی-موجکی) برای پیش بینی کمیت تولید هفتگی در شهر تهران استفاده شده است. برای این منظور از مجموعه زمانی تولید این شهر در فاصله زمانی سالهای ۱۳۸۰ تا سه ماهه نخست ۱۳۸۵ که به صورت هفتگی مرتب شده بودند، استفاده شد. بعد از آموزش و تست مدلهای شبکه عصبی و شبکه عصبی-موجکی نتایج این مدلها با یکدیگر مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج به دست آمده از این تحقیق نشان می دهد که استفاده از تبدیل موجک در پیش پردازش متغیرهای ورودی، تاثیر مثبتی در پیش بینی میزان تولید هفتگی در این شهر ایجاد کرده، به طوری که موجب افزایش چشمگیری در دقت محاسبات مدل شده است. این بهبود در مورد ضریب همبستگی مدل ها (R۲) در مرحله صحت سنجی، از ۵/۰ در مدل شبکه عصبی به ۹/۰ در مدل شبکه عصبی-موجکی است. همچنین معیار قدرمطلق میانگین خطای نسبی نیز در مدل شبکه عصبی از ۹۹/۵ درصد به ۹۲/۱ درصد در مدل شبکه عصبی-موجکی کاهش پیدا کرده است.

کلیدواژه ها

پیش بینی هفتگی تولید, تهران, شبکه عصبی, شبکه عصبی مصنوعی, موجکی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.