میزان و نحوه تغییرات فلزات سنگین و اندام های گیاهان آبزی و رسوبات تالاب میانکاله

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: فصلنامه محیط شناسی، دوره: 31، شماره: 37
  • کد COI اختصاصی: JR_JESJ-31-37_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 109
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه عبادتی

عباس اسماعیلی ساری

علیرضا ریاحی بختیاری

چکیده

چکیده فلزات سنگین از عوامل مهم آلاینده محیط زیستی به شمار می روند که از طریق مناطق ساحلی و رودخانه ها وارد دریا و از طریق زنجیره غذایی در بدن آبزیان تجمع می یابند. گیاهان آبزی به عنوان حلقه ای از زنجیره غذایی به واسطه جذب فلزات سنگین می توانند نشانگر افزایش نسبی غلظت این عناصر در آب یا رسوبات اکوسیستم های موردنظر باشند. در این تحقیق به منظور تعیین میزان غلظت فلزات سرب، روی، مس و کادمیم و نقش گیاهان آبزی در جذب و تجمع آنها از سه گونه گیاهی Phragmites australis ، Typha angustifolia و Potamogeton crispus و رسوبات منطقه، ۶ ایستگاه در تالاب بین المللی میانکاله مورد بررسی قرار گرفت. بررسی نتایج حاصل نشان داد که میزان متوسط سرب در رسوبات ppm ۸۳/۱۹، در گیاه (ppm (Phragmites australis ۵۳/۰، در گیاه ((Typha angustifolia ppm۴ و در گیاه ppm (Potamogeton crispus) ۴/۵ است. میزان متوسط روی در رسوبات ppm ۳۳/۲۷۴، در گیاه ppm (Phragmites australis) ۸۳/۲۹۰، در گیاه ppm (Typha angustifolia) ۳۳/۲۰۳ و در گیاه (Potamogeton crispus) ppm ۵۵/۱۴۱ است. میزان متوسط مس در رسوبات ppm ۳/۲۳، در گیاه ppm (Phragmites australis) ۶۳/۷، در گیاه ppm (Typha angustifolia) ۴/۵ و در گیاه ppm (Potamogeton crispus) ۵۸/۴ است. میزان متوسط کادمیم در رسوبات ppm۳۳/۱، در گیاه ppm (Phragmites australis) ۴۵/۰، در گیاه ppm (Typha angustifolia) ۴۵/۰ و در گیاه ppm (Potamogeton crispus) ۵/۰ بود. در گیاهان حاشیه ای (Phragmites australis) و (Typha angustifolia) بیشترین تجمع فلزات در ریشه دیده شد و در گیاه (Potamogeton crispus) تجمع در اندام های مختلف یکسان بود.

کلیدواژه ها

تالاب میانکاله, فلزات سنگین, گیاهان آبزی, مازندران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.